Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Милочерском развојном форуму: У првом дијелу 2017. привредни раст већи од 4%

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
 
Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић на Милочерском развојном форуму (56,3 МБ)

Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је данас на Милочерском развојном форуму да очекује да Црна Гора првом дијелу ове године забиљежи привредни раст од више од 4% што је, како је рекао највише у региону и један од најбољих резултата у Европи.

„Чекамо званичне податке статистике, а ја морам бити одговоран – полугодишњи раст мора званично објавити наш Завод за статистику по методологији и стандаридма – али ја очекујем да ћемо ми имати раст значајно више од 4 одсто за шест мјесеци ове године. Ја у глави имам и повољније цифре али не желим да их саопштим. То ће бити далеко највећи раст у региону, то да и не говоримо, али међу највећима у Европској унији“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је оцијенио да је чланство наше земље у НАТО-у отворило нашој земљи огромне могућности за инвестиције и напредак.

„Сваког дана се сријећем са људима из политике и бизноса, са људима који су препознати на глобалној сцени било да је политика било да је бознис. Не само зато што их интересује Црна Гора и њихова потреба да стварају у Црној Гори и доприносе новој вриједности него ми кажу да у њиховим земљама више читају и слушају о Црној Гори него што су то у прилици када дођу у Црно Гору“ – рекао је предсједник Владе изразивши задовољство што се шире информације о Црној Гори као држави која је изградила политички и безбједносни систем који одговара стандардима савременог свијета и нуди могућности за улагања.

Предсједник Владе је изразио задовољство реализацијом плана финансијске којсолидације који је Влада донијела на почетку мандата.

„Као резултат имамо да смо на приходној страни наплатили преко милијарду еура што је око 2,8 одсто више у односу на осам мјесеци претходне године, а номинално преко 7,5 милиона еура више у односу на план за ову годину, а план за ову годину је 6 одсто већи од плана бзџетских прихода за 2016. годину“ – рекао је премијер додајући да је Влада истовремено задржала повољан пословни амбијент.

Премијер Марковић је рекао да је посебно фокусиран на инвестиције и да је Влада „пружила руку пословној заједници и страним инвеститорима“ да улажу више и да као резулата имамо значајно подстицање инвестиције на постојећим пројектима као нове инвестиције у многим областима: туризму, енергетици, пољопривреди, развоју инфраструктуре, банкаарском и финансијском сектору…

Говорећи о нашим ресурсима премијер је рекао да је Црна Гора изузетно богата ресурсима, али да та чињеница није довољна нити је оно чиме би требало да будемо задовољни.

„Тачно је и неспорно је да Црна Гора на малом простору има невиђене потенцијале, не само потенцијале у природним ресурсима и у кључним секторима који нам дају прилику да је даље развијамо него она наравно има и потенцијал у људима. Али људи нијесу искористили барем до сада све те прилике које су нам дате“ – рекао је премијер додајући да је порука свима у Црној Гори – и политичарима и грађанима и администрацији да је потребно да промијенимо однос према нашем потенцијалу и нашим ресурсима.

„Није довољно само да кажемо да то имамо и да смо јединствени у региону и у свијету, да је наше море најљепше и најтоплије, да су наше обале најпримамљивије, да имамо невиђену љепоту на сјеверу, да имамо најчистије ријеке са којих можемо пити ту воду, не морамо је прерађивати већ треба сви заједно да урадимо да од тога добро и квалитетно живимо, да не будемо на нивоу просјека од 40% грађанина данашње Европе“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић додајући да нам треба више самопоуздања и вјере у себе, али и много више рада.

Говорећи на Милочерском форуму на панелу на тему кинеског пројекта „Појас и пут“ предсједник Владе Црне Горе је рекао да ће наша земља снажно партиципирати у том пројекту који нуди огромне могућности и доприноси повећању безбједности у свим државама на које се односи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?