Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 40. сједнице Владе Црне Горе

 

Влада Црне Горе одржала је данас 40. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

У циљу усклађивања са правном тековином Европске уније, а у складу са препорукама Европске комисије, Влада је утврдила предлоге закона о измјенама и допунама Закона о Централној банци Црне Горе и Закона о текућим и капиталним пословима са иностранством. Истовремено, утврђеним измјенама и допунама ови закони су усаглашени са другим законским рјешењима на националном нивоу, а у предлоге су унијете и одредбе за којима се указала потреба у практичној примјени.

У складу са обавезом информисања Скуштине Црне Горе о динамици процеса европских интеграција, Влада је усвојила Седми полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период јануар-јун 2017. Приликом представљања Извјештаја истакнуто је да је у првој половини 2017. године Црна Цора наставила да биљежи запажене резултате у преговарачком процесу, који су потврђени одлуком о отварању два нова преговарачка поглавља 1 – Слобода кретања робе и 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената, као и привременим затварањем преговора у поглављу 30 – Вањски односи, за које су претходно добијена завршна мјерила, чиме је отворена једна нова фаза преговора. Имајући у виду одлуку Европске комисије да ове године не објављује оцјене и препоруке кроз извјештаје за земље појединачно, као до сада, оцијењено је да су нарочито подстицајне за даљи рад изјаве званичника са састанка Савјета за стабилизацију и придруживање, одржаном у јуну у Луксембургу, гдје су похваљени досадашњи напори и остварени резултати Црне Горе.

Усвојена је Информација о потреби потписивања Конвенције Савјета Европе против трговине људским органима. Конвенцијом се проширују досадашњи механизми Савјета Европе у погледу борбе против трговине људима, при чему се позивају владе да се одређена понашања инкриминишу и тиме прошири корпус кривичних дјела у овој области и прецизирају кривична дјела која се односе на трговину људским органима.

Влада је усвојила Информацију о утврђивању предлога листе од три кандидата за избор судије Европског суда за људска права и утврдила Листу:
Проф. др Ивана Јелић, ванредна професорица Правног факултета Универзитета Црне Горе; Мирјана Поповић, суткиња Вишег суда у Подгорици и Борис Савић, предсједник Вишег суда у Подгорици.

На сједници је прихваћена Информација о задужењу код Њемачке банке за развој (КфW), за потребе Главног града Подгорица, у вези са реализацијом пројекта ,,Сакупљање и пречишћавање отпадних вода у Подгорици, фаза И'' и усвојила нацрт Стандардног Уговора о зајму између Владе Црне Горе и КфW банке у износу од 5 милиона еура и нацрт Уговора о Промотивном зајму између Владе Црне Горе и КфW банке, у износу од 30 милиона еура. Циљ пројекта је да се, на еколошки одржив начин унаприједи сакупљање и пречишћавање отпадних вода на подручју Подгорице, уз приступачне трошкове. Општи циљ је да се допринесе заштити животне средине, нарочито локалних и регионалних водених површина које се налазе низводно, те да се побољшају услови живота становништва. У Информацији је наведено да ће се негативни утицаји на животну средину смањити, јер ће нова локација бити ван градске средине.

Влада је прихватила Приједлог споразума о поклону и Приједлог мандатног споразума између Министарства одбране Црне Горе и Савезног министарства одбране Савезне Републике Њемачке о донацији шест лако-оклопљених возила за потребе Војске Црне Горе и Приједлог споразума о донацији између Министарства одбране Црне Горе и Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Канцеларија за одбрамбену сарадњу. Њемачка Споразумом донира Војсци Црне Горе шест возила Мерцедес Бенз офф-роад модел Г 280 ЦДИ ЛАПВ 5.4 укупне вриједности 2,250 милиона еура, а САД опрему за уклањање минско-експлозивних средстава вриједну око 200.000 еура.

Усвојен је Извјештај о реализованим активностима Програма хитних мјера за рјешавање техничких проблема у водоснабдијевању градског подручја општине Жабљак до 06.08.2017. године, са Приједлогом за наставак мјера за рјешавање техничких проблема у водоснабдијевању. У дискусији је оцијењено да је ефикасним спровођењем Програма, за који су издвојена средства у износу од 58.000 еура, постигнут планирани циљ и спријечено понављање вишегодишње несташице воде у току љетње туристичке сезоне. Имајући у виду рекордну туристичку посјећеност Жабљака, на нивоу изнад 60 одсто у односу на 2016. годину са тенденцијом додатног раста која се приликом планирања мора узети у обзир, Влада је одобрила 55.000 еура за наставак планираних мјера.

Влада је усвојила и Информација о реализацији пројекта првог Центра изврсности у Црној Гори „Центар изврсности у биоифнорматици (БИО – ИЦТ) – Реализација пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност Црне Горе (ИНВО)“. Пројекат „ИНВО“, финансира се из средстава кредита добијеног од Свјетске банке, а циљ пројекта је јачање квалитета и значаја науке и истраживања у Црној Гори. Трећа фаза овог пројекта подразумијева успостављање Центар изврсности у биоинформатици – „БИ0-ИЦТ“, који це бити модел за будуће центре изврсности. У дискусији је оцијењено да је досадашњом имплементацијом пројекта постигнут напредак у научноистраживачком раду и унапређењу истраживачких капацитета.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?