Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић позвао кинеске инвеститоре да улажу у ЦГ, а наше привреднике да отворе врата инвестицијама из Кине

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
    
 
Предсједник Владе Душко Марковић позвао је кинеске инвеститоре да улажу у Црну Гору и у земље Централне и Источне Европе, а црногорске привреднике да кроз директне контакте са кинеским партнерима отворе врата инвестицијама.

„Сигуран сам да ћете се на Бизнис форуму и на Округлом столу предсједника комора главних градова, увијерити у могућности које нуди Црна Гора. Позивам и црногорске привреднике да кроз директне сусрете са представницима привредних делегација Кине и земаља Централне и Источне Европе, искористе прилику и отворе врата за наступ на иностраним тржиштима и допринесу увећању размјене, прије свега извоза. Тиме ће овај Форум добити на још већој важности и у потпуности ће испунити наше циљеве. Прилика је и да посебно позовем кинеске инвеститоре да улажу у Црну Гору, као и у земље Централне и Источне Европе“ – рекао је предсједник Владе обраћајући се учесницима 2. Форума градоначелника главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Премијер је оцијенио да постоји неискоришћен простор у Механизму сарадње 16+1.

„Вјерујем да ће данашњи пословни и билатерални сусрети додатно охрабрити кинеске компаније да директно улажу у овај дио Европе. Радују нас најаве успостављања финансијских и инвестиционих институција и фондова унутар Механизма и надамо се скорим конкретним корацима и одобреним средствима за пројекте који ће допринијети даљем развоју“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

Предсједник Марковић је оцијенио круцијалном улогу локалних самоуправа у креирању пословног амбијента.

„Инвеститори траже дестинације у којима административне процедуре и бирократија неће представљати баријеру, већ само регуларан, али ефикасан, корак према крајњем циљу – реализацији пројеката. Црна Гора и њени градови су пуно урадили на том пољу. Данас смо једна од најконкурентнијих инвестиционих дестинација, о чему свједоче пројекти који се тренутно реализују. Они који су већ релизовани потврђују исправност наше политике и односа према будућности наше земље. Црна Гора постаје све атрактивнија инвестициона и туристичка дестинација, а свједок томе су управо бројне кинеске привредне делегације које нас редовно посјећују и исказују интерес за покретање и реализацију пројеката у свим областима“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да ће наша земља изградњом аутопута и повезивањем Луке Бар са кључним коридорима и тржиштима Централне и Источне Европе додатно оснажити своју позицију и постати један од саобраћајних и логистичких чворишта, на траси преко које ће се обављати трговинска размјена Европе и Кине.

„С тим у вези, Механизам 16+1 и иницијатива „Појас и Пут“ су за нас веома важна платформе, кроз које ћемо додатно презентовати наше инвестиционе потенцијале. Као будућа чланица Европске уније, активно ћемо доприносити сталном унапријеђењу стратешких односа са Кином и испуњавању циљева у трговинској размјени и економској сарадњи“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе. Додао је да је наша земља посебно заинтересована за сарадњу у областима инфраструктуре, енергетике, туризма, пољопривреде, саобраћаја и логистике, културе, просвјете, науке и спорта.

Премијер Душко Марковић је сугерисао учесницима форума да искористе прилику за размјену искустава у области очувања животне средине и одрживе економије али и у образовању и просвјети наводећи да је стицање савремених знања један од услова унапређења трговинских односа.

Текст обраћања предсједника Владе на отварању Форума градоначелника главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе можете преузети овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?