Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић говорио на округлом столу предсједника комора главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
  
 
 
ОКРУГЛИ СТО ПРЕДСЈЕДНИКА КОМОРА ГЛАВНИХ ГРАДОВА
НР КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ
Успостављање Механизма округлог стола предсједника комора главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе

Милутин Симовић, потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем 

Подгорица, 15. септембар 2017. године 


Уважени предсједници привредних комора главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе,
Поштовани представници комора и привредних асоцијација,
Даме и господо,

Посебна ми је част и задовољство поздравити вас у име Владе Црне Горе. 

Додатно задовољство је у чињеници да се Механизам округлог стола предсједника комора главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе успоставља у Црној Гори, у нашем главном граду Подгорици, на чему посебно захваљујем Кинеском савјету за промоцију међународне трговине, односно Пекиншкој комори за међународну трговину, који су одабрали наш главни град за домаћина, и у сарадњи са Привредном комором Црне Горе организовали овај важан скуп, у оквиру програма Другог форума градоначелника главних градова НР Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Сарадња градских комора, започета 2016. године, је нови корак у продубљивању свеобухватне сарадње у Механизму 16+1, који се од покретања 2012. године и почетног документа „12 мјера за унапријеђење пријатељске сарадње“, проширио на готово све области. 

Овакав формат размјене информација, искустава и предлагања нових пројеката и оквира сарадње, који долази из реалног сектора, је најзначајнији и највриједнији за креирање политика и смјерница за доношење одлука. 

Захваљујући Механизму 16+1, унапријеђена је привредна сарадња на билатералном и мултилатералном нивоу. Заједнички рад државних, регионалних и градских комора, на промоцији инвестиција и пројеката у области привредне сарадње, уз подршку бизнис заједнице, је ваш задатак, од којег се очекују резултати унутар овог специфичног, али успјешног оквира. 

Привредне коморе, кроз константно проналажење нових модела и платфоми сарадње, морају отворити врата за нове пословне могућности предузетника и компанија и увећање трговинске размјене. 

Потенцијали сарадње НР Кине и земаља Централне и Источне Европе су велики и све земље имају шта да понуде на међусобним тржиштима. У наредном периоду циљеви се морају дефинисати у правцу подстицања двосмјерне и балансиране трговинске размјене, од које ће корисити имати свих седамнаест земаља. Извозна снага НР Кине расте из године у годину, а шеснаест земаља Европе производе висококвалитетне производе који могу бити конкурентни на кинеском тржишту. Због тога заједно морамо радити на уједначавању спољнотрговинске размјене и заједно отклањати све административне и друге баријере које успоравају тај процес. 

Црна Гора је у јуну ове године, у сарадњи са кинеским партнерима, у граду Нингбоу, отворила Национални павиљон који ће служити као својерврсна црногорска кућа за промоцију привредних потенцијала и наших производа. Привредна комора Црне Горе је наступила на Сајму инвестиција и трговине НР Кине и земаља Централне и Источне Европе, и већ том приликом, на основу позитивних искустава је предложена идеја за још снажнији наступ наредне године и презентацију црногорских предузећа која желе пласирати производе на кинеском тржишту.
 
У том правцу очекујемо и разумјевање и сарадњу са надлежним институцијама НР Кине, са којима ћемо иницирати разговоре. 

Кроз редовне састанке Мјешовите међувладине комисије за економску и трговинску сарадњу, чији сам копредсједавајући, владе Црне Горе и НР Кине размјењују мишљења и проналазе конкретне моделе сарадње на билатералном нивоу, који такође доприносе испуњавању циљева Механизма сарадње 16+1.

Паралелно са овим Округлим столом одржава се и једнако важан Бизнис форум. Вјерујем да ће компаније из Црне Горе, НР Кине и осталих петнаест земаља пронаћи интерес за сарадњу и реализацију заједничких пројеката. 

У Црној Гори послују инвеститори из 113 земаља. У првом кварталу ове године забиљежен је раст страних директних инвестиција, што је резултат напора које Црна Гора улаже на сталном унапријеђењу пословног амбијента. Сигурни смо, што ће се и показати, да ће резултат наше политике у овој обалсти бити додатно видљив ове године и дугорочно. 

Национална комисија за развој и реформе НР Кине (НДРЦ) је у базичном документу иницијативе «Један појас, један пут», који је објављен у марту 2015. године, препоручила да земље учеснице ове глобалне иницијативе смање трговинске и инвестиционе баријере, у циљу подстицања инвестиционих пројеката и трговинске размјене. 

Црна Гора, слиједећи циљеве убрзаног економског раста управо то и чини. Тренутна конкуретност Црне Горе, по извјештају Свјетске банке о лакоћи покретања бизниса, је на релативно високој 58 позицији. Наравно, то нас не задовољава. Желимо даље напредовати и додатно Црну Гору учинити атрактивнијом инвестиционом дестинацијом у Југоисточној Европи. 

У сектору туризма, на примјер, најбоља потврда потенцијала је постојећи обим инвестиција, који износи преко три милијарде еура. Свакако то није једина област у којој нудимо могућности за привредну сарадњу и инвестиције. Пословне могућности су изражене у пољопривреди, саобраћају, поморству, логистици, индустрији, екологији, итд. 

Као што сам недавно у Привредној комори Црне Горе, током посјете предсједника Европског Парламента, Антониа Тајанија, позвао европске компаније да инвестирају у Црну Гору, данас тај исти позив упућујем коморама земаља Централне и Источне Европе, Кинеском савјету за промоцију међународне трговине и Пекиншкој комори за међународну трговину.

Декларација о успостављању механизма Округлог стола предсједника комора главних градова, коју ћете данас усвојити, је важан документ. Исказујем задовољство чињеницом да се механизам заснива на општим принципима преговарања, сарадње и размјене.

Посебно истичем начело по којем ће учесници предлагати теме, договарати будућу сарадњу и размјењивати мишљења о проблемима са којима се суочавају у области инвестиција и трговине, као и предлагати одговарајућа рјешења. 

Није посебно тешко констатовати, уочити и анализирати изазове који су пред нама, али пуно је важније предлагати рјешења, прије свега у борби против протекционизма, трговинских ратова, и разних видљивих и прикривених баријера, у још увијек крхком, несигурном и спором опоравку глобалне економије. Зато ме радује ваша спремност да предлагањем конкретних иницијатива јачате вашу сарадњу на корист привредника и грађана ваших градова, али и укупних економија држава које представљате у Механизму сарадње 16+1.

У Влади Црне Горе и са сигурношћу знам у Привредној комори Црне Горе ћете имати искрене сараднике, партнере и пријатеље. У то име унапријед вам честитам на успјешно одржаном форуму и покретању Механизма округлог стола предсједника комора главних градова и резултатима које ћете остварити у годинама пред нама.

Хвала вам на пажњи!
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?