Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер и директори ПУ, УЦ и УИП: Охрабрујући резултати повећане пореске дисциплине, одударају поједине општине у којима ће бити покренуте процедуре наплате

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Наплата пореских прихода изнад је планиране и повећана је током љетње туристичке сезоне у односу на упоредни период прошле године, Пореска управа, Управа царина и Управа за инспекцијске послове остварују континуирани напредак у ефикасности, а повећање акциза на дуванске производе није произвело пад прихода закључено је у сриједу на редовном мјесечном састанку предсједника Владе Душка Марковића и са директорима управа Миомиром М. Мугошом, Владаном Јоковићем и Алијом Кошутом и њиховим сарадницима.

Детаљни извјештаји које су поднијели директори управâ показали су да је у јулу наплаћено 85.152.077,69 еура прихода, што је за 4,51 одсто више од плана и за 7,48 одсто више него у јулу 2016. У августу је наплаћен 91.340.087,91 еура прихода, 1,51 одсто изнад плана и 4,25 одсто више него у августу 2016. године. Током цијеле љетње туристичке сезоне наплаћено је 14 миилиона еура више него у прошлогодишњој сезони односно седам милиона еура изнад плана. Подаци за првих осам мјесеци показују пораст наплате пореских прихода за 25,4 милиона еура у односу на исти период прошле године, односно 14,7 милиона еура изнад плана. Управа царина приходовала је током туристичке сезоне 25% акциза и 5% царинских прихода више него у истом периоду 2016. године. Збирни подаци Управе царина показују повећање прихода од 16,5% за првих осам мјесеци 2017. у односу на исти период прошле године.

Управа за инспекцијске послове запечатила је 88 нелегалних објеката и уклонила 84 таква објекта, У раздобљу од 1. јуна до 31. августа издато је прекршајних налога у висини од 2,967 милиона еура, око 160.000 еура више него у истом раздобљу 2016. и то са 18 инспектора мање због организационих промјена инспекције. Снимање рада више од 90 пореских обвезника показало је да је код већине утврђен промет од 40% изнад просјечно приказаног прије инспекцијског надзора. Контроле неевидентирања промета у приморским општинама током турустичке сезоне резултирале су са 753 поднијета прекршајна налога у износу од 1.763.100,00 еура.

Предсједник Владе је закључио да охрабрујући резултати показују да је финансијска дисциплина повећана што су препознали и наши међународни партнери – Међународни монетарни фонд и Свјетска банка. „Зато је ова Влада завриједила поштовање и подршку наших међународних партнера. Видјели сте оцјену ММФ-а“ – рекао је премијер Марковић додајући да је промјена свијести о обавезама према држави дуг процес и да стога треба наставити активности несмањеним интензитетом.

На састанку су изнијети подаци о појединим локалним самоуправама и локалним предузећима и установама које нередовно и неуредно измирују своје обавезе према буџету. Закључено је да локалне самоуправе одударају од општег повећања финансијске дисциплине те да надлежни субјекти покрену прописане процедуре наплате.

Састанку су присуствовали потпредсједници Владе Милутин Симовић и Зоран Пажин и министар финансија Дарко Радуновић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?