Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Марковић: Рудник угља успјешно послује, извршава све обавезе према држави и запосленима и има озбиљне развојне планове

  

Služba za odnose s javnošću„Рудник угља је компанија која успјешно послује, која извршава све обавезе према држави према запосленима и не само то, него има озбиљне развојне планове и вјерујем да ћемо у наредним мјесецима обезбиједити и озбиљна средства за нове инвестиције и нову производњу,” изјавио је Предсједник Владе Душко Марковић након обилласка површинског копа Потрлица Рудника угља у Пљевљима.

„Заиста је ово прилика да и поводом Дана рудара, а и обилазећи овај површински коп изразим и поштовање и захвалност запосленима у Руднику угља, ињжињерима, стручњацима и менаџменту, јер видимо да се овдје све ради по стандардима, по највећим мјерама заштите и сигурности и обезбјеђују се озбиљне количине угља за пљеваљску Термоекектрану. Ово је прилика, такође, да кажем да је нови Управни одбор са предсједником на челу и изврсни директор са његов цјелокупни тим урадио у последњих пар мјесеци озбијне ствари на стабилизацији компаније, да је данас Рудник угља компанија која успјешно послује, која извршава све обавезе према држави према запосленима и не само то, него има озбиљне развојне планове и вјерујем да ћемо у наредним мјесецима, обезбиједити и озбиљна средства за нове инвестиције и нову производњу.

Дакле, ово су мјеста која треба посјећивати, ово су мјеста на којима треба исказивати поштовање преданим и одговорним радницима, озбиљном менаџменту и ињжињерима и заиста са поносом то могу да данас кажем не само поводом Дана рудара него и обилазећи и рудник угља непосредно,” изјавио је премијер.

Сумирајући утиске поводом радне посјете Пљевљима и сусрета са општинским руководством, премијер је саопштио:

„Констатовали смо озбиљан рад у општини Пљевља, озбиљне помаке када је у питању друштвена, комунална и социјана инфраструктура, договорили се да одржимо тај темпо кроз планове које има Општина, истовремено подржане плановима Владе кроз капитални буџет, али смо, такодје, говорили о ономе сто је обавеза свих у Црној Гори и нас у Влади, али и запослених и руководстава у општинама. Значи морамо много више да радимо, морамо бити повезанији између себе, морамо се постарати да општински приходи, као што се ми старамо да државни приходи, буду наплаћени, да буџети буду одрживи, да се из одрживих буџета креира развој и из тог развоја да имају користи грађани, грађани на овом простору.

Договорили смо се да у најкраћем року пронађемо одговоре на неке тешке фискалне изазове не угрожавајући оно сто су развојне концепције Општине и када су у питању Пљевља. Дакле, Пљевља су за Владу веома важна, стратешки простор, простор који има озбиљне ресурсе и ми ћемо урадити да све то буде у функцији већег квалитета живота градјана у Пљевљима, али и у функцији развоја Црне Горе и њене екомоније.

Овакав наш приступ на терену гдје се ствара живот или гдје се ствара нова вриједност даје резултате: Централни буџет је стабилизован, остварује се значајно изнад плана, а инвестициона потрошња расте и инвестиције су сваког дана све веће и раст насе економије је такодје на задовољавајућем нивоу. То не само да желимо да одржимо, него желимо да унаприједимо. И због тога цу ја и моји сарадници и предсједници општина и њихови сарадници свакога дана бити на овим мјестима гдје се та нова вриједност за квалитетнију и извјеснију будућност ствара”.

Преносећи утиске из разговора са двојицом пљеваљских предузетника са којима се претходно сусрео, премијер је рекао: „Драго ми је да су сви ти људи констатовали да посљедње одлуке Владе су веома плодотворне, да су оне утемељене на нашим реалним потребама и одговорне, као што је забрана неконтролисаног извоза трупаца ван граница Црне Горе. Рекли су ми да је то нешто најдрагоцјеније за дрвну индустрију и дрвопрераду у Црној Гори и замолили не само да останемо при тој одлуци, него да ту нашу одлуку унаприједимо још са једним важним елементом, а то је квалитетно и одрживо коришћење дрвета кроз политику концесија.

Коментаришући питање еколошке накнаде, премијер је рекао: „Да би успоставили било коју врсту накнаде коју треба узети од предузећа или пословне заједнице ви морате као држава да урадите све да би она била одржива, да буду функционална и да остварују профит. Не можете у пословном амбијенту за који је одговорна држава креирати намете и оптерећења и гушити сваку сваку шансу за развој...Ми желимо да у Пљевљима и цијелој Црној Гори успоставимо функционалан енергетски систем – дакле, Електропривреда, Рудник угља, Термоелектрана. Да тај функционалан систем одбаци нову вриједност и обезбиједи профит, а онда, након тога да се искаже пуна друштвена и социјална одговорност за грађане и за општину на чијем је простору то природно богатство“.

Тим поводом предсједник Марковић је рекао да ће се, након рјешења односа између А2А и Електропривреде, ући у процес обједињавања Електропривреде, Рудник угља и Термоелектране и изградњу нових енергетских капацитета и изразио очекивање „да ћемо до краја 2018. године имати јасну слику око тога, а 2019. може бити година у којој ћемо убирати плодове“.

Разговор са опозицијом могућ само у оквиру институција и без уцјена

На питање Јавног сервиса да ли ће иницирати разговоре са опозицијом под условима које они траже, предсједник Марковић је рекао да отворен позив за разговор кроз интитуције и Парламент и у Влади, ли да опозиција избјегава такав начин комуникације са влашћу, а не би требало јер су мандате добили да буду у Парламенту и, евентуално, у Влади.

И нагласио: „И овога пута их позивам на одговорност, морамо бити одговорни, врата су отворена... и предсједник Демократске партије социјалиста господин Ђукановић рекао да је ДПС спремна за разговор са опозицијом, али то мора бити у оквиру институција и то не смије бити по моделу уцјене или услова – дајте нам датум избора и доћи ћемо на разговор. Не. Дођите да разговарамо у институцијама па ће бити отворено и питање избора – то је порука одговорне власти, то је институционална порука опозицији, вјерујем даће је разумјети“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фото галерија: Предсједник Владе Душко Марковић посјетио компанију ДОО „РМ КОМЕРЦ“

 

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/7РвбyлнЦyгw

 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?