Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејовић у Салцбургу: Јункерова иницијатива добар сигнал за Црну Гору

Објављено: 25.09.2017. 19:49 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

MEP

Министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић учествовао је на 13. Конференцији европских регија и градова која је, у организацији Института европских регија, одржана у Салцбургу, у Аустрији.

Министар Пејовић је, заједно с европским комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и министрима европских и иностраних послова држава Западног Балкана учествовао на панелу „Наредна генерација нових ЕУ чланица“. Учесници панела су размијенили мишљење о оствареном напретку у спровођењу политичких и економских реформи и перспективи чланства, као заједничком циљу свих земаља региона.

Говорећи о иницијативи предсједника ЕК Јункера да Европска комисија до краја 2018. креира Стратегију за успјешан приступ Црне Горе и Србије, министар Пејовић је истакао да је то први пут, након дужег периода, да ЕК даје временску одредницу, односно пројекцију периода у оквиру којег се очекује да двије државе које су највише одмакле у приближавању ЕУ и које тренутно једине воде приступне преговоре, спроведу потребне реформе и прикључе се ЕУ. Он је истакао да је проширење ЕУ двосмјеран процес и да Унија, слањем позитивних сигнала из Брисела, већим присуством на Западном Балкану и отварањем врата за нове чланице снажи перспективу чланства и подстиче спровођење реформских процеса. У том контексту, министар је нагласио да је Јункерова иницијатива добар сигнал за Црну Гору и Србију, али и за остале државе региона, као и да свака држава напредује у складу с индивидуалним резултатима.

Комесар Јоханес Хан је истакао да иницијатива предсједника ЕК Јункера додатно оснажује европску перспективу региона нагласивши да је временски оквир до 2025. покретни циљ и да, заправо не постоји ограничење брзине, те да се може десити да неке државе приступе прије, а неке касније. Он је истакао да су врата ЕУ отворена за све државе Западног Балкана, уз оцјену да је важно показати одрживе резултате, посебно у области владавине права и економског развоја. Истакао је да све државе региона треба да постану чланице ЕУ и да ће европски пројект бити довршен њиховим ступањем у чланство.

Учесници панела су се сагласили о важности већег присуства ЕУ у региону и давања већег значаја политици проширења, у циљу интензивирања започетих реформи. Такође су размијенили мишљење у вези са актуелним изазовима с којима се ЕУ суочава, отвореним билатералним питањима и расподјелом снага на глобалној сцени.

Видео материјал / покривалица са панела.

 .

 

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?