Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић примио потпредсједника Свекинеског конгреса Ма Пеихуу

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Предсједник Владе Душко Марковић примио је потпредсједника Свекинеског народног политичког савјетодавног конгреса Кине Ма Пеихуу.

На састанку је заједнички констатовано да су међудржавни односи Црне Горе и Народне Републике Кине отворени и пријатељски што даје простор за проширивање економске сарадње, нарочито као и за продубљивање сарадње у образовању, науци и култури.

Предсједник Марковић је истакао да Црна Гора принципијелно подржава политику једне Кине и да цијени то што је НР Кина као глобална сила увијек имала разумијевања за стратешке циљеве Црне Горе и што их никада није доводила у питање. Потпредсједник Ма се посебно захвалио Црној Гори на принципијелном и чврстом ставу рекавши да НР Кина изуетно цијени политику наше земље у питањима од кинеског националног интереса као и да НР Кина, са своје стране, има пуно разумијевање за црногорске стратешке циљеве и да поштује избор грађана Црне Горе у одређивању сопствене будућности.

Саговорници су се сагласили да кинески пројекат „Појас и пут“ представља шансу за све државе унутар иницијативе како у економији тако и на пољу размјене људи и идеја чиме се доприноси бољем разумијевању и повећању безбједности. Црна Гора у потпуности подржава Иницијативу и активно ће учествовати у њој – рекао је премијер Марковић.

Приоритетна дионица Аутопута Бар-Бољаре, који гради кинеска компанија ЦРБЦ уз 76 црногорских подизвођача, истакнута је на састанку као примјер добре сарадње на успјешном пројекту. Потпредсједник Свекинеског конгреса је изразио задовољство добрим напретком радова и изразио увјерење да ће Аутопут бити изграђен у предвиђеном року и са највишим квалитетом те да ће допринијети не само просперитету Црне Горе већ и грађанима цијелог региона.

Констатовано је да је Црна Гора интересантна за кинеске инвестиције, посебно у области технологија за обновљиве изворе енергије и у области производње здраве хране, те као дестинација за већи број кинеских туриста.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?