Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пажин – Пацоли: Препознат простор за даље унапрјеђење односа између Црне Горе и Косова

Објављено: 26.09.2017. 18:23 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин састао се данас са првим потпредсједником Владе и министром вањских послова Косова Бехђетом Пацолијем.

Честитајући саговорнику избор и формирање нове Владе Косова, потпредсједник Пажин је нагласио да цијени што је за једну од првих спољнополитичких активности косовске Владе одређена посјета првог потпредсједника Владе и министра вањских послова Косова Бехђета Пацолија Црној Гори. Потпредсједник је саопштио да у Црној Гори Косово има искреног пријатеља и снажног партнера за даљи развој билатералних односа, у циљу стабилног и одрживог развоја читавог региона.

Потпредсједник Пажин је изразио наду да ће институције Косова ускоро наћи модел за завршетак процеса ратификације Споразума о државној граници између Црне Горе и Косова, као и да Црна Гора очекује званичан став Владе Косова по овом питању. У том контексту, саопштио је да разумијевање и стрпљивост јесу приступ који Црна Гора заступа у односу на вођење регионалне политике. Потпредсјеник Пажин је казао да је чин потписивања Споразума, 2015. године у Бечу, био потврда веома добрих односа које у континуитету градимо и његујемо, те да треба очекивати такав интезитет релација и у периоду који слиједи. Пажин је информисао да Црна Гора с пажњом прати и подржава дијалог између Београда и Приштине, као и напоре које обије стране улажу у том правцу, тим више што ова питања имају свој одраз и на укупни регионални контекст, стабилност и напредак региона.

Потпредсједник Владе Косова и министар вањских послова Пацоли нагласио је да су добросусједски односи један од приоритета и нове косовске Владе. У том контексту представио је и циљеве вањске политике своје државе, апострофирајући важност развоја политичких, економских и укупних односа са Црном Гором. Упутивши позив потпредсједнику Пажину да посјети Косово, Пацоли је истакао да веома цијени шта је Црна Гора урадила за народ Косова, саопштавајући и осјећаје личног пријатељског односа према нашој држави.

Заједнички је препознат простор за унапрјеђење сарадње у већем броју области од значаја за грађане двије државе, међу којима и афирмисање положаја црногорске мањине на Косову. Саговорници су се сагласили да у наредном периоду у односима двије државе више пажње треба посветити економским темама, за шта постоји значајан потенцијал.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?