Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европски суд за људска права у Стразбуру донио Одлуку у корист ЦГ

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је одлуку којом се представка Владимира Андреевицха Колосова проглашава неприхватљивом пред овим судом, у складу са чланом 35 став 1 и 4 Европске конвенције о људским правима.

Подноситељ представке г-дин Колосов је руски држављанин, који се у конкретном случају жалило на више повреда конвенцијских права из члана 6, 8 и 13 Конвенције и члана 1 Протокола 1 уз Конвенцију, сматрајући да му је повријеђено право на приступ суду, право на правично суђење и право на неометано уживање своје имовине.

Европски суд за људска права је прихватио наводе Владе које је изнијела у својој одбрани и утврдио да у конкретном случају подносиоцу представке није било повријеђено право на приступ суду, предвиђено чланом 6 Конвенције, утврдивши да одлука Вишег суда у Подгорици којом је одбијена жалба подносиоца представке није била произвољна и очигледно неоснована,у ком правцу је представку прогласио очигледно неоснованом у складу са чланом 35 ст.3 у вези става 4 Конвенције.

Суд је такође утврдио да није било повреде права на правично суђење и права не неометано уживање имовине, утврдивши да је подносилац представке г-дин Колосов пропустио да уложи жалбу у законом предвиђеном року, из ког разлога је Суд одбио његове жалбе у односу на наводне повреде у складу са чланом 35 ст.1 у вези става 4 Конвенције због неисрпљивања домаћих правних лијекова.

На ову одлуку Европског суда подносилац представке нема право жалбе.

Одлука Колосов против Црне Горе објављена је данас на сајту Европског суда за људска права, а након што буде преведена на црногорски језик, биће објављена на сајту Врховног суда Црне Горе и у Службеном листу Црне Горе.

Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права
Валентина Павличић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?