Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала на Глобалној листи конкурентности

Црна Гора је на овогодишњој листи конкурентности Свјетског економског форума (WЕФ) за 2017/2018. годину напредовала пет мјеста и заузела 77. позицију међу 137. рангираних земаља.

У поређењу са земљама региона, Црна Гора је једна је од три земље региона Западног Балкана које су оствариле највећи напредак у поређењу са претходном годином.

Пуна посвећеност Владе реформама система високог образовања, тржишта рада и структурним реформама сврстале су Црну Гору у фазу вођењу ефикасношћу (фаза „еффициенцy дривен“) и допринијеле томе да напредак буде остварен у 10 од 12 области у поређењу са подацима из претходне године (2016/2017). Сходно наведеном, највећи напредак остварен је у дијелу унапређења институција (14. мјеста), ефикасности тржишта робâ (9. мјеста) и ефикасности тржишта рада (9. мјеста), што говори у прилог посвећености Владе реформама економског система.

Наведени индикатори су, између осталог, потврда јачања макроекономске стабилности Црне Горе. Тако Индекс глобалне конкурентности Свјетског економског форума за 2017/2018. потврђује напредак Црне Горе у неколико веома важних подиндикатора макроекономске стабилности као што су: салдо буџета (Црна Гора је напредовала за 16 мјеста са 120. на 104.) али и кредитни рејтинг земље (Црна Гора је напредовала 3 мјеста са 86. на 83. мјесто). У оквиру индикатора који се односе на институције Црна Гора је остварила напредак код 19 подиндикатора гдје је најзначајнији напредак остварен у подиндикаторима који се односе на смањење државне потрошње (напредовали за 17 мјеста са 56. на 39.), транспарентности у погледу доношења одлука од стране Владе (напредовали за 21 мјесто, са 79. на 58.). Изузетан напредак остварен је у борби против организованог криминала гдје је Црна Гора остварила напредак од 109 мјеста (са 199. на 90. мјесто).

Дакле, Економска политика Владе у 2017.години утицала је на побољшање готово свих индикатора израчунавања Глобалног индекса конкурентности Свјетског економског форума и то: индикатора унапређења макроеконосмке стабилности, јачања институција и инфраструктуре, ефикасности тржишта роба и тржишта рада, као и финансијског тржишта, инвестиција и софистицираности бизниса. Наведени Извјештај, заједно са недавно објављеним Извјештајем Међународног монетарног фонда, указује на добро економско управљање и даље унапређење инвестиционе позиције наше земље. Влада Црне Горе ће и даље бити континуирано посвећена спровођењу структурних рефоми које, у комбинацији са мјерама фискалне конслидације, треба да допринесу још бржем повећању конкурентности наше економије и одрживим стопама економског раста.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?