Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: У другом кварталу године раст економије достигао 5,1 одсто

Видео: Одговори предсједника Владе Душка Марковића на питања новинара након отварања фабрике за производњу и прераду меса компаније Франца
 
Црна Гора у првих шест мјесеци биљежи снажан раст економије, који је у другом кварталу 2017. године достигао 5,1 одсто, а за пола године 4,2 одсто. изјавио је предсједник Владе Душко Марковић у Бијелом Пољу, гдје је данас отворио фабрику за производњу и прераду меса компаније Франца.

Коментаришући најновије истраживање економског раста, премијер је нагласио да је то питање и политике и стандарда, шансе за већи квалитет живота у Црној Гори и додао: „Имамо раст економије у другом кварталу 5.1 одсто и то у условима када имамо пад производње електричне енергије због суша преко 66 одсто. Никада Црна Гора није имала раст свог ГДП а да није имала истовремено раст у производњи електричне енергије, а ми, поред пада од 66 одсто у производњи електричне енергије у другом кварталу, имамо раст 5.1 одсто наше економије, а за шест мјесеци 4.2 одсто. Дакле, ова Влада је успоставила добру платформу, обезбиједила стабилност јавних финансија, добро се позиционирала на међународном финансијском тржишту.

Подсјећајући на позитивне оцјене које је Влада добила од ММФ-а и Свјетске банке када је у питању квалитет и начин управљања економијом и финансијама, премијер је рекао: „Свјетска банка ће ноћас изаћи, могуће и са предлогом о кредитном рејтингу Црне Горе. Са нестрпљењем чекамо ту одлуку, односно став Свјетске банке и наравно, ово што се дешава у економији. Желим да вас подсјетим да смо ми сада на крају трећег квартала, а у трећем кварталу имамо фантастичан раст у нашој туристичкој привреди“.

Наглашавајући посвећеност Владе расту економије, предсједник Марковић је оцијенио да су та питања важнија за све слојеве друштва, него ирационална борба са опозицијом, „која не може сама себе да среди, а не да среди стање у држави“.

Говорећи о односу Владе према државном Универзитету, предсједник је подсјетио да је Универзитет у центру Владине политике и када се тиче и високог образовања и укупне образовне политике, те да су у том циљу одобрени значајни буџетски издаци, који укјлучују и нове трошкове везане за бесплатне основне и магистарске студије.

„Ови подаци говоре да Влада не да има било коју амбицију плекања у надлежности и послове Универзитета, него да подстиче Универзитет у остваривању своје мисије и своје улоге у црногорском друштву. Проблеми и разлике су настале јер је након одлуке Владе да се сједиште Више медицинске школе у Беранама и ове године задржи у Беранама. То опредељење Владе произилази из наше анализе, наших аргумената“, изјавио је премијер.

„Замислите да Влада доноси одлуке, а да оне не обавезују никога, а посебно када су те одлуке донијете и произилазе из изворних надлежности Владе. И у том смислу су чланови Управног одбора Универзитета који су из реда Владе, а њих је само пет – Управни одбор броји 15 – покренули иницијативу за разрјешење ректорке због непоштовања одлуке Владе и неизвршавања одлуке Владе. Сва прича и модел студирања на Вишој медицинској школи у Беранама није у духу онога што је Владина одлука. Дакле, остављам сада ствари Управном одбору Универзитета, Сенату, ректору, ја немам ту никакав проблем са тим, чуди ме да је ректорка упутила мени такву поруку. Као што знате ја такву поруку нисам упућивао ни ректорки ни било коме, чак веома, лично, поштујем ректорку, али ово је државни посао, око државног посла нема погађања. У државном послу се морају поштовати надлежности и извршавати одлуке“, рекао је премијер.

Предсједник Владе је прокоментарисао и поруке дијела опозиције да је „лопта код ДПС-а“ и да очекују датум избора.

„Још једно разочарење које долази из дијела опозиције. Опозиција, односно дио грађанске опозиције, како себе називају, се није ни морала састајати да би нам послала онакву поруку, јер те поруке говоре и колективно и појединачно. Дакле, јасно се потврђује да исказују неодговорност и ... према својој држави и институцијама и према новцу који троше за посланичке мандате које су добили на изборима 2016., а које оспоравају. Њихова недоследност и непоштовање се сада односи и на међународну заједницу и на релевантне међународне факторе који су признали изборе у ЦГ“ оцијенио је предсједник.

Наглашавајући да су изборно законодавство увијек до сада у црногорској пракси радиле политичке странке у консензусу у оквиру Парламента, Марковић је поручио:

„Дакле, сада као замјеник предсједника ДПС-а им кажем да већ у понедељак ДПС их у Парламенту чека да разговарамо о испуњавању препорука ОЕБС-а и ОДИР-а, у смислу унапређења изброрног законодавства. Ако они и даље остају при свом захтјеву да је датум нових избора, односно поновљених избора тренутак када треба да се видимо за столом у Парламенту, онда желим да их обавијестим да је датум следећих избора октобар 2020. године“.

Одговарајући на питање о евентуалној кандидатури предсједника ДПС-а Мила Ђукановића на предстојећим предсједничким изборима, премијер је казао: „Господин Ђукановић је предсједник наше странке и човјек који има у нашој странци неспоран и најјачи ауторитет. Такође вас подсјећам да је наша странка странка која функционише по Статуту и процедура утврђивања кандидата за предсједничке изборе је тек у току“, додавши да ће након спроведене процедуре, за мјесец или мјесец ипо, ДПС изаћи са својим кандидатом за предсједника.

На питање да ли ће Влада упутити протестну ноту Хрватској због њиховог Закона о бранитељима, у којем пише да је Црна Гора извршила агресију на Хрватску, предсједник Марковић је рекао да не може да прати шта се дешава у хрватском парламетну и додао да ће ту тврдњу провјерити преко Министарство вањских послова.

„Хрватска је пријатељска земља, Хрватска је земља са којом немамо отворених питања, иако имамо изазове везано за границу. Хрватска је земља која је уз Црну Гору и кад је у питању била наша интеграија у НАТО и ЕУ. Не вјерујем право да вам кажем у било какве проблеме," закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?