Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејовић у Милану: Политика проширења важна покретачка снага

Објављено: 29.09.2017. 21:00 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић, учествовао је 28. и 29. септембра у Милану на састанку групе Нови лидери за Европу под називом „Преобликовање Европе“, као и Групе за европске политике чији је циљ припрема документа за будућност Европе, а који ће бити представљен у јануару у Давосу, Швајцарска.

Учесници састанка, који је одржан у оквиру Свјетског економског форума, су разговарали о најновијим дешавањима на европској политичкој сцени, као и актуелном стању и изазовима у области економије, безбједности и одбране, миграција и граница, демократије и управљања, те енергије и одрживости. У фокусу разговора је било разматрање модалитета за развијање новог концепта за Европу која је фокусирана на будућност.

Говорећи о опсежним реформама које је Црна Гора спровела у процесу приступања НАТО-у и ЕУ, министар Пејовић је нагласио да су оне допринијеле јачању владавине права, економском напретку и снажњу административних капацитета. Истакао је да су се интеграцијски процеси, у случају Црне Горе, показали као најбољи оквир и пут за сазријевање црногорског друштва и најефикаснији механизам за успјешно усвајање европских и међународних стандарда који воде унапређењу квалитета живота.

Поручио је да је политика проширења била најважнија покретачка снага која је снажила јединство ЕУ кроз различите фазе њене трансформације током историје и указао на потребу да она остане високо на реформској агенди ЕУ.

„Као посљедица бројних криза, Унија се суочава са евроскептицизмом и дезинтеграцијом и нови концепт Европе треба темељити на сарадњи, отворености и ефикасности“, поручио је министар Пејовић. Он је нагласио да се земље Западног Балкана, кроз јасну европску перспективу и несмањену подршку ЕУ и држава чланица, морају охрабрити да наставе са спровођењем кључних реформи и креирањем одрживих рјешења. 

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?