Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Радију ЦГ: Резултати Владе у 10 мјесеци одлични – ушли смо у НАТО, консолидовали финансије и повећали запосленост

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас у емисији „Одговоран одговор“ на Радију Црне Горе да је Влада у протеклих десет мјесеци успјешно окончала интеграцију у НАТО, да Црна Гора у мандату ове Владе снажно напредује у процесу европске интеграције, и да је Влада на економском плану успјешно консолидовала финансије, да се приходи остварују изнад плана, док су буџетски трошкови смањени, али да мјере штедње нијесу угрозиле нове инвестиције и развој.

„Свакога дана се бавимо тим питањем контакта с пословном заједницом, домаћом и страном, обилазак градилишта – пита ме опозиција зашто обилазим градилишта – па та градилишта се финансирају из капиталног буџета за који сам ја одговоран, то је новац који иде у инфраструктуру и не само да идем на градилишта него свакога дана пратим колико се новца троши на тим градилиштима јер то ствара нову вриједност“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је додао да је раст економије Црне Горе износи 3,2% у И кварталу, а 5,1% у ИИ кварталу што је раст међу највећима у Европи.

„Истовремено смо развили веома добру комуникацију са међународним финансијским тржиштима. Међународни монетарни фонд је прије петнаестак дана усвојио извјештај у којем се наводи да Црна Гора добро управља својим финансијама и да добро управља економијом и први пут се наводи да аутопут није ризик за нашу економију“ – рекао је премијер Марковић.

Додао је да истовремено Свјетска банка гледа охрабрујуће реформе и да вјерује да ће Црна Гора добити директну буџетску подршку од Свјетске банке.

„У међувремену је кредитна агенција Моодy'с подигла 26. септембра наш рејтинг са Б1 негативно у Б1 стабилно. Знате ли каква је то порука за финансијско међународно тржиште и за инвеститоре, а Свјетски економски форум нас је позицирао на 77. мјесто у конкурентности у односу на 82 или 83 на којем смо били претходне године“ – рекао је премијер додајући да расте и стопа запослености.

Предсједник Владе Душко Марковић је закључио је одговоре на економске теме оцјеном да су резултати Владе одлични, али да је ово тек почетак и да вјерује да ћемо крајем 2020. ући у буџетски суфицит.

Одлука опозиције о бојкоту недемократска и нерационална

Премијер је одговарајући на питање о дијалогу са опозицијом рекао да су прошлогидишњи избори били слободни, демократски и фер, да су омогућили слободно изјашњавање грађана и да су такву оцјену изнијели и међународни посматрачи те да је уз чињеницу да и парламент и Влада функционишу одлука опозиције да не призна резултате избора нерационална и недемократска. Премијер је додао да не сматра цјелисходним да опозуиција буде ван парламента, да је интерес власти да опозиција буде у парламенту и да вјерује да ће Демократска партија социјалиста убрзо изаћи са неким предлогом који ће ићи у правцу дијалога.

Нема преговора о граници са Косовом, са Хрватском односи одлични

Одговарајући на питање о границама са Косовом и Хрватском предсједник Владе је рекао да Црна Гора разумије унутрашње прилике и изазове на Косову, али да је граница дефинисана, да се о томе преговарало од 2012. до 2015, да су обје државе потписале споразум са свим пратећим документима и да се о граници више не може преговарати.

Спор у вези са дијелом морске границе са Хрватском ни на који начин не угрожава односе двије државе оцијенио је премијер додајући да Хрватска подржава европске интеграције Црне Горе, да је подржавала наш улазак у НАТО, да су односи одлични, да Привремени споразум функционише и да вјерује да ће и Црна Гора и Хрватска имати демократски капацитет да ријеше и ово питање.

Аеродроми се не продају већ валоризују

Одговарајући на питање о црногорским аеродромима премијер Душко Марковић је рекао да Влада не намјерава да прода аеродроме и да такве гласине шире они који желе панику и неред у друштву и они који желе да задрже своје привилегије засноване на тренутној позицији.

„Аеродроми се не могу продавати нити имамо намјеру да аеродроме продајамо, али оно што није дилема: аеродроми се морају валоризовати. Јер аеродроми не постоје сами због себе. И не постоје због свог профита и ренте него због црногорске привреде и црногорске економије. Валоризацију аеродромâ опредјелјују наше политике у туризму и укупној економији. Наш туризам се развија снажно, имамо озбиљне амбиције да подигнемо туризам на већи ниво, да нашу економију подигнемо на много већи ниво и сва инфраструктура мора пратити тај наш стратешки интерес ондосно развојну потребу. Не можемо аеродроме конзервирати на било који начин само због тога што то мисли нека партија. Према томе, аеродроми ће бити валоризовани, урадићемо све да доприносе развоју наше економије и нашој туристичкој привреди. О томе ће се разговарати у Влади и транспарентно у оквиру процедура“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић гостујући у емисији „Одговоран одговор“ Радија Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић гостовао у емисији Радија Црне Горе „Одговоран одговор” /44.5 МБ/

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/3тМп87Д3еКw



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?