Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Резултати економске политике Владе охрабрујући, што нам признају и међународни партнери

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић представио је у сриједу на конференцији за медије резултате економске политике Владе у 2017. години рекавши да БДП расте из квартала у квартал, да нам значајно расте број туриста, сви видови транспорта, трговина на мало, пољопривреда, вриједност грађевинских радова, наплата пореских прихода, директне стране инвестиције и извоз као и да због свега наведеног у Црној Гори расте запосленост, а пада незапосленост и да нашој земљи расту углед и рејтинг и у иностранству.
  
„Бруто домаћи производ према подацима Монстат-а, у И кварталу 2017. године имао је реални раст од 3,2%, у ИИ кварталу 5,1%, и ако то сведемо, односно обрачунамо за период првих шест мјесеци, дакле И и ИИ квартал, биљежимо реални раст од 4,2%“ – рекао је потпредсједник Владе.

Služba za odnose s javnošću
   
Потпредсједник Симовић је изнио податке о расту активности у грађевинарству у првој половини 2017. за 45,3% у односу на исти период 2016, и о броју ноћења у колективном смјештају у периоду јануар-август када је Црну Гору посјетило 17,3% више туриста и остварено 10,5% више ноћења у колективном смјештају него у истом периоду прошле године.

Služba za odnose s javnošću
 
Пад је забиљежен у индустријској производњи осим у области вађења руда и камена, гдје је за осам мјесеци забиљежен висок раст од 124,7% и то као резултат повећане експлоатације угља и обнављања вађења руде боксита. Значајан пад, рекао је потпредсједник Владе, забиљежен је и у производњи електричне енергије услијед суше.

„Према подацима Монстата-а за седам мјесеци ове године, продаја и откуп пољопривредних производа, шумарства и рибарства, биљежи раст од 7,8% у односу на упоредни период прошле године. Производња шумских сортименета из државних шума у овом периоду биљежи раст од 9,3%“ – рекао је потпредсјеник Владе. Истакао је да је посебно значајно то што је смањен извоз необрађених трупаца, док је повећан извоз пелета и обрађеног дрва, што је потврда да је Влада донијела исправну одлуку.

Služba za odnose s javnošću

Говорећи о транспорту потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем је изнио податке за период јануар- јун 2017. године, у којем је забиљежен раст већине видова транспорта. Промет путника на аеродромима био већи је за 23,0%, превоз робе жељезницом за 59,4%, док је у области претовара робе у лукама забиљежен раст од 50,6%.

Спољнотрговинска размјена је порасла у периоду јанур-август 2017. за 9,1% у односу на исти период 2016. године, при чему је значајно повећан извоз док је повећање увоза мање.

Služba za odnose s javnošću
 
„Према подацима Министарства финансија, у периоду јануар-август 2017. забиљежен је раст броја регистрованих запослених од 3,6% или просјечно 6.314 регистрованих запослених више, при чему је значајан раст забиљежен у сектору грађевинарства (8,8%). Према подацима Монстат-ове Анкете о радној снази, у периоду јануар-август 2017. регистрован је раст запослености од 3,5% или просјечно 7.800 запослених више“ – рекао је потпредсједник Владе додајући да је стопа незапослености према Анкети о радној снази Монстата у ИИ кварталу износила 15,1% или 2,4 процентна поена мање него у ИИ кварталу 2016.

Када је ријеч о страним директним инвестицијама нето прилив страних директних инвестиција у периоду јануар-јун 2017. године, рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић, износио је 220,0 мил.€, што је раст од 41,7% у односу на исти период прошле године.

„У периоду 01.01. - 29.09.2017. наплаћено је 1.116,1 милиона еура пореских прихода. У односу на исти период 2016. године наплата је већа за 3,0 % односно за 32,8 милиона еура“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Потпредсједник Владе је на конференцији за медије посебно истакао да за све наведено стижу признања међународних финансијских институција и агенција. ММФ је у Извјештају Извршног одбора од 13. септембра констатовао да Влада добро управља економијом и да су мјере фискалне консолидације добро избалансиране док је агенција Моодy'с 29. септембра побољшала рејтијнг Црне Горе са Б1 са негативним изгледом у Б1 са стабилним изгледом.

„На листи глобалне конкурентности 2017-2018, Свјетског економског форума (WЕФ), објављеној 26. септембра, Црна Гора је напредовала пет мјеста, са 82. мјеста дошла на 77. од 137 рангираних земаља“ – рекао је потпредсједник Владе.

Вицепремијер Милутин Симовић закључио је представљање економских резултата Владе констатацијом да у овако охрабрујућим резултатима и ми и наши инострани партнери најважнијим сматрамо напредак у функционисању институција система.
 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?