Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић у Улцињу: Позитивно сам изненађен оним што је урадила Општина Улцињ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је поподне на крају радне посјете Општини Улцињ да је циљ посјете да Влада и Општина Улцињ заједно дефинишу приоритете за развојну перспективу.

„Општина Улцињ је урадила готово све што је до ње и заиста сам позитивно изненађен оним нивоом припреме пројеката који треба у Улцињу да брзо подстакну развој инфраструктуре, а паралелно са тим и пројекте који ће унаприједити и туристичку понуду Улциња. Сасвим сам сигуран да ћемо у Улцињу веома брзо имати пројекте који ће унаприједити наш туристички потенцијал, допринијети новом квалитету живота у Улцињу и новим запошљавањима“ – рекао је предсједник Владе. Додао је да је на састанку констатовано да је Општина Улцињ у сарадњи са Владом значајно стабилизовала своје финансије и да ће због тога бити лакше у будућности креирати развојне планове у којима ће учествовати и Влада и Општина Улцињ.

Премијер је посебно важним истакао чињеницу да кредибилни инвеститори показују интересовања за градњу хотела високе категорије у Улцињу.

„Оно што је капитално важно, а и о томе смо јутрос разговарали, је да до краја године створимо услове за почетак изградње канализационе мреже за четири насеља у Улцињу који ће сасвим сигурно ријешити 50 одсто проблема загађења Порта Милене што је одлучујуће важно за нове инвестиције“ – рекао је премијер додајући да је договорено и унапређење градске инфраструктуре.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
Цунгу: Договорена сарадња са Владом на наставку приоритетних инфраструктурних и развојних пројеката

Предсједник Општине Улцињ Назиф Цунгу, изражавајући задовољство данашњим разговорима, изјавио је да очекује излазак из санационог плана и почетак великог развоја Улциња.

„Првенствено, везано за консолидацију финансија, очекујемо да за двије године Општина Улцињ изађе из санационог плана, ако будемо наставили са овим темпом. Наравно, предуслов развоја знамо сви да је то инфраструктура“, рекао је Цунгу и додао:

„Ја сам упознао предсједника везано за пројекте који се односе на канализациони систем, за четири насеља у Улцињу. Документација је потпуно спремна, отвориће се тендер и надамо се да ће се почети са реализацијом до краја године. Друго, имамо обезбијеђена такође средства за водоснабдијевање, пројектна документација је такође у завршној фази и очекујемо до краја године да се отвори тендер. Наравно, треба да споменемо и електромрежу, са ЦЕДИС-ом смо у редовним контактима, предузете су велике мјере да не би дошло до застоја у снабдијевању са електричном енергијом. Ради се о инвестицији око 4 000 000 еура, од којих једна већ је почела. Ради се о трафостаници која кошта 1 200 000 еура и са кабловима преко 2 000 000 еура“.

Говорећи о договору за наставак Булевара , што је инвестиција између 5,5 до 6 милиона еура и изради пројектне документације за проширење саобраћајнице на Штојском путу, у функцији убудућих развојних пројеката, предсједник Општине је посебно нагласио велики значај Владине одлуке у вези ријеке Бојане којом је одобрена инвестиција око 4,9 милиона еура за трајну санацију и одржавање рјечног корита.

Предсједник Цунгу је поздравио и одлуке Владе о приступању изради планске документације за Велику плажу, као и о закључењу уговора са Каризмом.

Одговарајући на питања новинара предсједник Владе Душко Марковић рекао је да је Општина Улцињ једна од ријетких локалних заједница која нуди инвеститорима и пројекте што је велика шанса за Улцињ, а за Владу мала шанса да такве пројекте не прихвати и не обезбиједи средства за њихово финансирање.

„Вјерујем да и за Улцињ и за Улцињане веома брзо предстоје бољи дани и много је разлога за оптимизам у односу на оно што је сада“ – рекао је Премијер.

Влада ће стојати иза успјешних компанија
  
Додао је да је обишао двије успјешне компаније – фабрику намјештаја Тапацир Курти и мадраца Фафф & Цо које су значајни извозници и које намјеравају да шире производњу.
      
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću
 
„То су привредници ио то су појединци иза којих ће стојати Влада, које ће Влада подржавати и подстицати на нове идеје и оснаживати у њиховим развојним амбицијама. Улцињани, имате добар потенцијал, али имате и визију и Влада ће бити уз вас да ту визију претворимо у нови квалитет“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

Одговори новинарима: Монтенегро Аирлинес, граница са Косовом, „истраживање јавног мнијења“, дијалог...

Одговарајући на питање новинара премијер је рекао да ће Влада подржавати Монтенегро Аирлинес.
 
„Одговорна Влада не смије дозволити да та оптерећења и та задужења Монтенегро Аирлинеса падне у једном дану на терет буџета. Према томе, само неодговорни појединци, политички острашћени и политички калкуланти могу Влади спочитавати њено опредјељење и њену намјеру да подржи Монтенегро Аирлинес и да га доведу у фазу када ће проблеми које пословање Монтенегро Аирлинеса представља за Владу и за буџет бити квалитетније ријешено“ – рекао је премијер додајући да преусмјерени приход нијесу средства Аеродрома него буџета.

„Ако Монтенегро Аирлинес не буде имао перспективу Влада ће у складу са законом покренути процедуре да преузме одговорност за то и да измирује обавезе према кредиторима“ – рекао је предсједник Владе додајући да се они који се баве тим баве из зле намјере и из политичког профита, а не из суштине, док се Влада бави суштином да одржи свако предузеће ако је то могуће.

„Да ли радимо по закону – о томе одлучује неко други. Ми смо то урадили у складу са законом и по основу овлашћења која има Влада. Ко год мисли да Влада то није урадила по закону има тужиоца, има полицију, нека објављује, нека потказује, нека денунцира, а ми ћемо радити свој посао“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да ће се ова Влада понашати државно одговорно.

„Данас Монтенегро Аирлинес критикују они који су највише новца изнијели из Монтенегро Аирлинеса по основу накнада у управним одборима, дневницама, путовањија... Треба ли да Вас подсјетим који су то људи? Ја нећу, али питајте господина Коњевића, он то боље зна јер је тамо било највише људи из његове странке“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

На питање за новинара ТВ Косова да ли је Црна Гора спремна на ново разматрање границе двију држава предсједник Марковић је поновио став да је то питање за нашу земљу завршено.

„Ми имамопријатељске односе са Косовом, ми стрпљиво чекамо да Косово нађе прилику да из ове ситуације изађемо јер је то прије свега у интересу Косова. Грађани Косова имају право на визну либерализацију. Црна Гора својим стрпљењем показује да грађанима Косова жели такву перпспективу. Е сада је одговорност на властима Косова и Влади Косова да у тиом смислу повуку потезе. Морате бити храбри у доношењу одлуке. Црна Гора када је донијела одлуку о признавању Косова 80% јавности у Црној Гори је било против тога, али ми смо знали да је то одлука за будућност. Ова одлука од стране косовске Владе је одлука будућности када је у питању регион. И нека буду храбри, нека ураде оно што треба да ураде“ – рекао је премијер Марковић.

На питање ТВ Црне Горе о преговорима са опозицијом Премијер је рекао да Демократска партија социјалиста чека опозицију на разговорима.

„Питајте њих зашто неће. Они чекају датим избора- Неће добити датум избора. Сада треба да разговарамо о испуњавању препорука ОДИХР-а. Предсједник Парламента и ДПС ће понудити разговоре о испуњавању препорука ОДИХР-а, послаћемо то свим парламентарним политичким странкама и чекамо их да разговарамо о томе. Ако не буду хтјели да разговарају – то је њихов проблем. Због тога вас молим: немојте више питати нас. Ево, данас смо спремно да разговарамо. Ако хоће могу сјутра да дођу у парламент да разговарају у оквиру неких одбора, у некој сали представници политичких партија. Дакле, ми нијесмо проблем – њих питајте. Ми имамо већину, ми смо освојил власт, парламент има већину, Влада има већину у парламенту. Као што видите ми се бавимио сваког дана стварањем нове вриједности и рјешавањем питања живота ових грађана. Шта мислите да смо само разговарали о томе кад ће опозиција ући у изборе да ли бисмо ми имали стабилизоване јавне финансије, да ли би нас подржао ММФ, да ли би нам двиј кредитне агенције повећале кредитни рејтнинг само након десет мјесеци, и дали бисмо имали раст економије у ИИ кварталу 5,1%? И ми сада треба да са нископроцентним странкама преговарамо о датуму избора. Нека се друштво окупи, нека дођу у парламент, разговараћемо о препорукама ОДИХр-а да заједно са њима усвојимио препоруке ОДИХР-а и да идемо на изборе па ћемо видјети ко ће имати већину. Савјетујем – питајте њих немојте више мене“ – рекао је предсједник Владе.

На питање ТВ Црне Горе и о резултатима „истраживања јавног мнијења“ које је објављено у медијима са тврдњом да су ти резултати добијени од једне политичке партије предсједник Марковић је рекао да ДПС никада не коментарише истраживања.

„Ми не анализирамо резутлате полтичке конкуренције него радимо наш политички посао. Тај политички посао ће резултирати нашом побједом као и до сада“ – закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 
 
    
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?