Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Берлин: Црна Гора поуздан и досљедан партнер

Објављено: 10.10.2017. 18:53 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Služba za odnose s javnošću Црна Гора је добар примјер региону у напредовању према чланству и поуздан и досљедан партнер ЕУ, а Њемачка ће, као снажан поборник приступања земаља Западног Балкана ЕУ наставити да пружа подршку реформским процесима, посебно у области владавине права, саопштено је током састанака које је министар европских послова Александар Андрија Пејовић имао током посјете Берлину.

Министар Пејовић је у Берлину разговарао с изаслаником за Југоисточну Европу у Министарству вањских послова СР Њемачке др Кристијаном Хелбахом и са сталним замјеником савјетника канцеларке за Европу др Францом Ноједером. Предмет разговора је било спровођење обавеза из процеса приступања ЕУ, као планови и очекивања у вези с динамиком отварања и затварања преговарачких поглавља.

Министар Пејовић је посебно указао на недавне охрабрујуће поруке из Европске комисије у контексту говора предсједника Јункера, али и значаја који је проширењу на Западни Балкан дао француски предсједник Макрон. У том свјетлу, од посебног значаја је и став Њемачке и даље сагледавање наше билатералне сарадње. Министар се захвалио на експертској подршци Њемачке у области владавине права, као и у оквиру Берлинског процеса који је донио значајне користи цијелом региону у дијелу инфраструктурног повезивања у области саобраћаја и енергетике, и допринио интензивирању реформских активности и убрзању процеса европске интеграције.

Амбасадор Хелбах је поздравио резултате реформи истакавши да они показују да је земља на добром путу и добар примјер који треба да слиједе остале земље региона у напредовању према чланству. Поручио је да ће Њемачка наставити снажно да подржава европску перспективу Западног Балкана и истакао да ће брзина пријема зависити од индивидуалних резултата сваке од држава нагласивши да је Црна Гора у том дијелу у значајној предности.
Франц Ноједер је поздравио напредак Црне Горе у приступању ЕУ поручивши да је Црна Гора поуздан и дослиједан партнер ЕУ. Пренио је да ће Њемачка наставити да подржава реформске процесе, посебно у области владавине права и изнио очекивање да ће Црна Гора наставити с резултатима у области правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала.

Током посјете Берлину, министар је учествовао на Форуму у организацији Америчке академије у Берлину „Према дипломатији новог Балкана“. Говорећи на панелу, он је истакао да се процес проширења показао као успјешан инструмент ЕУ који је допринио осигурању мира и стабилности, кроз изградњу и унапређење добросусједских односа, оснажио владавину права и подстакао економски развој држава региона. Нагласио је да је, јасна европска перспектива и подршка региону једнако важна за напредак земаља Западног Балкана, као и за саму Унију и њено позиционирање у односу на све учесталије појављивање алтернатива европској перспективи Балкана. Министар је поручио да ће поштовање и примјена вриједности које баштине демократске земље, промовисање и одржавање добросусједских односа и допринос регионалној сарадњи, уз даљи развој владавине права и економије, наставити да буду темељ унутрашње и одредница вањске политике Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?