Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана Конститутивна сједница Савјета за конкурентност

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Конститутивна сједница Савјета за конкурентност - кадрови

Конститутивна сједница Савјета за конкурентност којом предсједава предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић одржана је у сриједу у Подгорици.

Предсједник Марковић је, говорећи о првој тачки дневног реда – Успостављање Савјета за конкурентност, његови циљеви и даље дјеловање – рекао да су пред Савјетом изазован период и амбициозни задаци са циљем подизања нивоа црногорске економије и унапређења административних и осталих капацитета како би пословни амбијент био подстицајан за стране и домаће инвеститоре што ће довести до повећања стандарда грађана и отварања нових радних мјеста. Предсједник је у том контексту рекао да смо свједоци повећаног интересовања реномираних инвеститора, поготово након уласка Црне Горе у НАТО и указао да Савјет треба да одигра водећу улогу у подизању спремности Државе да одговори на захтјеве и очекивања инвеститора.

Савјет је размотрио и усвојио Извјештај о имплементацији Програма економских реформи (ПЕР) за Црну Гору за период 2017-2019. година у првих 6. мјесеци 2017. године који је показао да су резултати економске политике Владе у првој половини године бољи од пројекција у ПЕР-у за 2017. годину и то: Економски раст за 2017. годину – Пројекција ПЕР-а 3,2%, у Фискалној стратегији 2,7%; остварен у првој половини године 4,2%, што је раст међу највишима у Европи. Такође су остварени бољи резултати од пројектованих у расту зарада и запослености, као и у изворним јавним приходима (за 58,2 милиона еура или 8,2% више од упоредног периода 2016. године, за 7,5 милиона еура или 1,0% више од плана). Изражено је очекивање да ће се до краја 2017. остварити реални раст економије достигнут у првој половини године. У погледу реализације приоритетних реформских мјера садржаних у ПЕР-у, усмјерених на унапређење конкурентности економије, констатовано је да се имплементација мјера садржаних у документу спроводи у складу са динамиком предвиђеном у ПЕР-у за 2017.годину.

Више чланова Савјета је у дискусији изразило задовољство одличним резултатима Владине економске политике. Предсједник Савјета је у контексту унапређења пословног амбијента посебно указао на значај ефикасне имплементације Закона о планирању простора и изградњи објеката и потпуне дигитализације катастра.

Савјет је разматрао и усвојио Извјештај Свјетског економског форума о индексу глобалне конкурентности и оствареној позицији Црне Горе у којем је наша земља побољшала позицију за пет мјеста и нашла се на 77. мјесту. Томе је допринијело побољшање позиције по појединим подиндикаторима: институције, инфраструктура, макроекономска стабилност, високо образовање, ефикасност тржишта роба и тржишта рада, финансијско тржиште, технолошка спремност, софистицираност бизниса, иновације.

Савјет је размотрио и усвојио Информацију о оцјени кредитног рејтинга Црне Горе од стране рејтинг агенције Моодy'с којом је кредитни рејтинг Црне Горе задржан на нивоу Б1, док је дугорочни изглед промијењен из негативног у стабилан. У извјештају је наведено да су аналитичари ове агенције у првој половини септембра посјетили Црну Гору и да је након њихове мисије у Црној Гори, прирпемљена и објављена потврда рејтинга Црне Горе Б1 уз побољшање изгледа уиз негативног у стабилан. Наведена оцјена се темељи на оцјенама: да ће Владине мјере фискалне консолидације које ће стабилизовати општу фискалну позицију земље; да велики инвестициони пројекти у сектору транспорта, туризма и енергетике побољшавају изглед за средњорочни раст Црне Горе и да ће напредак у преговорима о приступању ЕУ, као и чланство Црне Горе у НАТО доприњети јачању институција и побољшати инвестициону климу у земљи.

У дискусији је указано да је након што је агенција Моодy'с 29. септембра побољшала изгледе Црне Горе исту оцјену 7. октобра саопштила и агенција Стандар & Поорс тј. потврђен је дугорочни и краткорочни суверени кредитни рејтинг Црне Горе на страну и домаћу валуту на 'Б+/Б' уз побољшање изгледа из негативног у стабилни. Наведено омогућава нашој земљи битно повољнију позицију на глобалном финансијском тржишту у ситуацији када нам предстоји рефинансирање дијела јавног дуга у 2018. и 2019. години.

Предсједник Савјета је рекао да очекује да ће економски показатељи за ИИИ квартал 2017. године бити такође веома добри, те да ће допринијети наставку постојећег тренда економског раста и повећања запослености у 2017.години. Истовремено је истакао снажну посвећеност Владе наставку спровођења реформских мјера усмјерених на повећање ефикасности државне администрације, као и укупних структурних реформи у земљи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?