Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић у Јутарњем програму: Брендирали смо сјеверни дио наше обале, сада брендирамо и јужни

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић гостујући у емисији „Јутарњи програм“ на ТВЦГ 1 истакао је да Црна Гора креће у један нови приступ израде ризорта у Црној Гори, те да бенефити такве изградње не могу изостати, јер је Црна Гора брендирала сјеверни дио приморја, а сада креће у брендирање јужног дијела.

„Кренули смо у један нови приступ изградње ризорта у Црној Гори. Брендирали смо сјеверни дио приморја, кренули смо сад у брендирање јужног и сигуран сам да ће то бити и више него успјешно“- казао је министар одрживог развоја и туризма.

Компанија Карисма Хотелс & Ресортс дугорочни је закупац земљишта и објеката ХТП Улцињска ривијера. На питање гледаоца које ће бенефите завршетком прве фазе пројекта Холлидаy Виллаге имати Улцињска ривијера, град Улцињ и на крају држава, министар Радуловић је рекао да са шест стотина нових смјештајних капацитета на Великој плажи попуњених туристима из Западне Европе и Скандинавије, као и упошљавањем три до четири стотине радника бенефити морају бити евидентни.

На питање шта заправо значи за Црну Гору потписивање Париског споразума, којим Црна Гора потврђује обавезу заједничке борбе против негативног утицаја климатских промјена са осталим земљама потписницама, министар одрживог развоја и туризма је истакао да је Црна Гора иако глобално мали загађивач постала дио глобалне акције да до 2030. године смањи за 30% емисију штетних гасова.

„Ово је први правно обавезујући документ и оно што је јако важно јесте да је и Црна Гора приступила иако је глобално мали загађивач. Ми смо хтјели да допринесемо глобалној акцији да до 2030. године смањимо за 30 % емисију штетних гасова и имамо апсолутне шансе за то“- казао је министар Радуловић.

Одговарајући на питање гледаоца да ли ће Поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене до краја године бити отворено, министар је подсјетио да је Црна Гора у марту ове године, након исцрпне анализе Извјештаја о испуњавању почетног мјерила добила сигнал од Европске комисије да је спремна отпочети преговоре по основу Поглавља 27.

„Ја вјерујем да ћемо средином октобра предати ревидуалну верзију, објашњавајући коментаре. То је један јако комплексан и важан документ за Црну Гору и не само за Црну Гору. Поглавље 27 није само најкомплокованије, већ и најскупље поглавље“ –оцијенио је министар Радуловић.

Имајући у виду санацију наших црних тачака и имајући у виду позицију Црне Горе, на питање како оцјењује оштре реакције невладиног сектора да нисмо много учинили на том пољу, те да је у питању примјена нечега што је важан задатак и за шта смо узели новац од Свјетске банке, министар је казао да се не може говорити како није учињено ништа, с тим да постоји простор да се уради много више.

„Ја се не бих сложио да није урађено ништа, сагласан сам да се може урадити много више. Што је тиче кредита Свјетске банке, тендер за санацију одлагалишта грита у Бијелој је у току, биће затворен у року од десетак дана...Оно што је важно тендер је од 18 милиона еура, скоро половина тог износа се односи на одлагалиште у Бијелој. У припреми су и тендерске документације за оба одлагалишта у Комбинату алуминијума“- рекао је министар.

Одговарајући на питање гледаоца како коментарише то да су привремено објекти враћени у надлежност локалне самоуправе и шта значи вратити нешто у надлежност локалне самоуправе, министар Радуловић је нагласио да је тиме локалној самоуправи дата могућност да на својој територији размишља о размјештају евентуалних привредних објеката.

„Ово је крајње технички пропис, без мијешања политике. Локалним управама је враћена могућност да праве програм привредних објеката, односно да на својој територији размишљају о размјештају евентуалних привредних објеката, с тим да Министарство израђује правилник о начину размјештаја. Више нећемо имати ситуацију да на једној локацији имате легалан ресторан у коме запољашљавате тридесет радника, а да на три метра од њега се отвори киоск који ствара нелојалну конкуренцију, тиме што ради пар мјесеци туристичке сезоне.“- рекао је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић гостујући у емисији „Јутарњи програм“ на ТВЦГ1.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/ПВдСнТРгxуw

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?