Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Марковић – Заев: Црна Гора и Република Македонија примјер одличне билатералне сарадње у Региону

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Прес конференција (11.9 МБ)

Видео: Обраћање предсједника Владе Републике Македоније Зорана Заева

 
   

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је данас у Скопљу на заједничкој прес коференцији са предсједником Владе Републике Македоније Зораном Заевим да су данашњи разговори потврдили да односе двију земаља карактерише отворена и пријатељска сарадња која се одвија на високом нивоу, те да Црна Гора и Македонија немају отворених питања, његују изузетну међусобну комуникацију и представљају примјер одличне билатералне сарадње у Региону.

Подсјећајући да је ово њихов пети сусрет у посљедњих пет мјесеци, предсједник Марковић је нагласио:

„Само по себи то говори да на најбољи начин имплементирамо једну нову праксу међу лидерима у региону. Дакле, дикретна комуникација и отворен дијалог су једини пут за превазилажење неразумијевања, за већи степен повјерења међу свима нама, а у коначном нема другог пута за достизање нашег највећег циља, мирног и просперитетног живота на Западном Балкану.

Потврдили смо и овога пута посвеценост европској и евроатлантској визији за цио регион Западног Балкана. Као најмлађа чланица НАТО савеза и као предводник у интеграционом процесу са ЕУ, Црна Гора ће снажно подржавати исту перспективу за Македонију као и за остале државе аспиранте у региону. “

Осврнувши се на значај Самита А5 одржаног у Подгорици 2. августа, који су Црна Гора и Македонија заједно организовале, Марковић је указао на приврженост политици отворених врата и спремност Алијансе на проширење, што је потврдио и потпредсједник САД-а Мајк Пенс.

Предсједник Марковић је изразио спремност Владе Црне Горе да стечена знања и искуства из преговарачког процеса са ЕУ подијели са македонском Владом, у циљу квалитетније и брже интеграције двије земље у ЕУ.

Говорећи о билатералним односима, премијер је саопштио да је током разговора потврђено опредељење за унапређење сарадње у области економије и боље инфраструктурне повезаности и нагласио:

„Конкретно, тражићемо модел за успостављање авио линије Подгорица – Скопље, која би допринијела повећању бизнис заједница, промоцији турситичких потенцијала и привлачењу страних инвестиција.

Захвалио сам премијеру Заеву за подршку Македоније иницијативи Црне Горе за оснивање Међународног научног института за развој одрживих технологија на простору Југоисточне Европе. Овај веома важан пројекат подржале су све земље Региона и очекујемо да за десетак дана у ЦЕРН-у у Женеви буде потписана и Декларација о оснивању овог Института.“

Премијер Марковић је саопштио да су он и предсједник Заев размотрили и уговорно- правну базу, која ће ускоро бити обогаћена потписивањем низа важних билатералних уговора и додао да су се сагласили да интензивна размјена посјета на високом нивоу треба да буде настављена и у наредном периоду, тако да ће црногорски министри одбране као и вањских послова већ током новембра разговарати са својим колегама у Скопљу.

Предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев је најавио да Република Македонија и Црна Гора улазе у реализацију појачане економске сарадње и партнерских искорака у развоју добросусједских односа за заједничку евроатлантску будућност цијелог региона.

„Постоји снажна политичка воља на највишем премијерском и владином нивоу да продубимо односе узмеђу Републике Македоније и Републике Црне Горе, да обје пријатељске државе немају отворена политичка питања и то је одлична база за право интензивирање сарадње на свим нивоима, у интересу грађана обје земље. Отворићемо могућности, спремни смо као владе да омогућимо потребне услове да подстакнемо наше пословне коморе да се повезују још јаче за нове инвестиције у државама, нова радна мјеста за грађане за боље плаћена радна мјеста, што је наш заједнички интерес. Ово је могуће ако заједнички одрадимо на усаглашавању стандарда које тражи Европа, с циљем да повећамо економско тржиште зато што ћемо тако скренути пажњу великих европским и свјетским компанијама према нашим државама.“

Предсједник Заев је навео да је током сусрета било ријечи о проширењу сарадње у образовању, здравству, туризму, у науци и технологији и другим областима, те да су, у том контексту, размотрене су могућности за успостављање директног лета између Македоније и Црне Горе.

„Двије државе могу помоћи много једна другој и у евроатлантским аспирацијама. Размијенили смо данас са премијером Марковићем нова искуства шта значи за Црну Гору чланство у НАТО-у, да то није само стабилност и безбиједност земље, већ и економске перспективе и подијелили очекивање да ће Македонија бити сљедећа, 30. земља чланица НАТО-а, рекао је премијер Заев.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?