Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација ЦПТ на састанку с потпредсједником Владе и министром правде Зораном Пажином

Објављено: 16.10.2017. 22:00 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Видео: Сусрет потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина са делегацијом ЦПТ-а - кадрови
 
Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин састао се данас са делегацијом Комитета за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања и кажњавања Савјета Европе (ЦПТ), на челу са Марценом Ксел, првом потпредсједницом Комитета. 

Представљајући резултате Црне Горе у периоду од прошлог Извјештаја ЦПТ-а из 2013. године, потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин је истакао да је фокус рада црногорских институција чување достојанства сваког појединца, не само као његовог приватног добра, већ и као јавног интереса. У том контексту он је оцијенио да су услови за извршење кривичних санкција значајно побољшани у претходно периоду, посебно када је ријеч о: изградњи новог објекта за Одјељење за малољетнике, адаптацији осматрачница, адаптацији соба по свим организационим јединицама према утврђеним приоритетима, адаптацији соба за лица са инвалидитетом, адаптацији кухиње, адаптацији просторија за породичне и брачне посјете, као и набавци возила и опреме за службенике обезбјеђења.

Делегација ЦПТ је поздравила напредак који је евидентиран у затворским јединицама и посвећеност власти да се побољшају услови затворских просторија. Посебно су позитивним оцијењене активности реновирања и реконструкције објеката, као и посвећеност имплементацији Стратегије за извршење кривичних санкција и правног оквира. Констатовано је и смањење броја затворске популације и у том смислу поздрављене су даље намјере Владе. Такође, делегација ЦПТ је током посјета организационим јединицама нарочито интересовање исказала за: примјену средстава принуде, инциденте између затвореника, посебно затвореника и службеника обезбјеђења, процедуре за поступање у инцидентним ситуацијама, исхрану и хигијену затвореника и организационих јединица, мјере предосторжности и здравствену заштиту, с акцентом на пацијенате са акутним психијатрским проблемима. 

Заједнички је оцијењена позитивном посвећеност црногорских органа сарадњи са ЦПТ и спремност да препоруке из наступајућег извјештаја ЦПТ буду адекватно анализиране и имплементиране у наредном периоду. 

Циљ посјете делегације ЦПТ је припрема извјештаја за Црну Гору о лицима која се налазе у притворским и затворским јединицама институција у Црној Гори. Планирано је да Извјештај за Црну Гору буде завршен и представљен у марту 2018. године, што ће бити први извјештај ЦПТ-а у којем ће бити разматран напредак Црне Горе у овој области након Извјештаја из 2013. године. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?