Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пажин – Холбах: Њемачка остаје привржена принципу регата у политици проширења Европске уније

Објављено: 16.10.2017. 22:09 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин састао се данас са изаслаником Министарства вањских послова Њемачке за Југоисточну Европу Кристијаном Холбахом

Потпредсједник Пажин је указао на важност континуиране подршке Њемачке Црној Гори у процесу придруживања Европској унији и апострофирао пуну посвећеност свих црногорских институција реализацији преузетих обавеза из преговарачког процеса. Он је посебно упознао саговорника са активностима које Влада Црне Горе и ресорне институције предузимају у правцу остваривања иницијалног биланса остварених резултата у борби против корупције и организованог криминала. Потпедсједник је изразио очекивање да ће досадашњи резултати бити препознати и од стране држава чланица током очекиване процјене испуњења привремених мјерила за поглавља 23 и 24 у наредном периоду.

Господин Холбах је подсјетио да Њемачка остаје посвећен партнер Црној Гори и региону у процесу интеграције у Европску унију. Он је саопштио јасан став Њемачке по питању поштовања регата принципа у политици проширења ЕУ, гдје ће напредак сваке државе кандидата за чланство у ЕУ бити појединачно вреднован. У том смислу, Холбах је изјавио да је Црна Гора лидер у регион, али и примјер државе која води балансирану регионалну политику, уз оцјену да је прагматизам карактеристика црногорске политике. 

Заједнички је констатовано да су присуство Њемачке, као и Европске уније у Црној Гори и региону значајан подстрек за јачање европске перспективе и очување стандарда модерних демократија. У том смислу, саговорници су размијенили мишљења и о актуелној политичкој ситуацији, као и изазовима са којима се у протеклој години Црна Гора суочавала с безбједносног аспекта. Оцијењено је да све политичке структуре треба да покажу демократски капацитет и у том контексту поздрављени су напори Владе у правцу стварања простора за дијалог са опозицијом, те изражена очекивања да ће опозиционе партије препознати важност политичког дијалога и свог адекватног учешћа у политичком животу Црне Горе. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?