Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СКОПЉЕ - Министар саобраћаја: Турска компанија ТАВ заинтересована за аеродроме у Подгорици и Тивту

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Турска компанија ТАВ, која управља са 17 аеродрома на 3 континента, упозната је са плановима Владе Црне Горе да валоризује наше аеродроме и заинтересована је за улазак у Црну Гору – резултат је јутрошњег састанка у Скопљу министра саобраћаја и поморства Османа Нурковића са представницима ТАВ-а.

Координатор Холдинга Аеродрома ТАВ Гирај Чолпан и члан Одбора директора ТАВ-а Зоран Крстевски изразили су спремност да дођу у Црну Гору и започну са представницима Владе разговоре о моделима валоризације аеродрома у Подгорици и Тивту.

Представници компаније ТАВ упознали су министра Нурковића са својом дјелатношћу наводећи да управљају, међу осталим, аеродромима у Скопљу и Охриду, а у сарадњи са француским компанијама и аеродромом „Фрањо Туђман“ у Загребу.

Аеродром „Александар Велики“ у Скопљу компанија ТАВ је преузела 2012. године концесијом на 30 година. У скопски аеродром је уложено 110 милиона еура, а у охридски 10 милиона. Аеродром у Скопљу је приликом преузимања имао промет од 600.000 путника годишње и летјело се на 12 дестинација, а сада има два милиона путника годишње са 37 дестинација. Годишњи раст је 15% – навели су представници компаније ТАВ. Додали су да је остварен свјетски стандард да повећање броја путника за милион доноси директно отварање 1.000 радних мјеста, исто толико индиректно и 1.000 радних мјеста у услугама. Такође у овом случају је забиљежено и повећање уласка турских компанија на македонско тржиште.

Министар Нурковић је рекао да је имао прилике да упозна рад и некадашњег скопског аеродрома и да се то не да упоредити са оним што је Аеродром „Александар Велики“ данас.

„Одушевљен сам оним што је урађено на аеродрому у Скопљу“ – рекао је министар Нурковић изразивши очекивање да ће се ускоро састати у Црној Гори са представницима ТАВ-а.

Компанија ТАВ је водећа у свијету по трансферу путника. Међу осталим у овом тренутку гради нови аеродром у Хавани.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?