Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић примио директорку за Западни Балкан у Генералном директорату ЕК за сусједство и преговоре о проширењу Хеновеву Руиз Калаверу

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде Милутин Симовић састао се данас са директорком за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Хеновевом Руиз Калавером.

Потпредсједник Симовић указао да са задовољством обиљежавамо десетогодишњицу потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, истичући изузетну важност тог датума и догађаја, који је означио почетак нашег пута ка пуноправном чланству у ЕУ.

Претходна декада представља период у којем се Црна Гора мијењала кроз свеобухватне и динамичне реформе и широко инклузивни процес. Истакао је да то није био само посао Владе Црне Горе већ процес у којем су одговарајуће мјесто имали сви сегменти друштва, цивилни сектор, медијска заједница, стручна јавност, и да се у том процесу нисмо оптерећивали роковима, већ квалитетом спроведених реформи, усвојеним стандардима и новим вриједностима.

Подсјетио је да су пред Црном Гором били бројни изазови који су са успјехом превазиђени, а тако ће бити и са изазовима који нас очекују. Потпредсједник је додао да је Влада Црне Горе свјесна да је очекују још захтјевније дионице и да је увјерена да ће их проћи, а додатно је јако охрабрена недавним порукама предсједника ЕК Јункера, очекујући да ће се вредновати појединачни учинци држава на путу у ЕУ.

Информисао је да ће у наредном периоду акценат, поред испуњавања политичких критеријума, бити стављен на испуњавању једнако важних економских критеријума. Подсјетио на одлучну и посвећену имплементацију фискалне стратегије, као важног предуслова за постизање фискалне стабилности и економског раста.

„Досљедно спроводимо Програм економских реформи, најважнијег документа са којим комуницирамо са Европском комисијом, када је у питању економска политика“, казао је Симовић.

Истакао је да Влада континуирано исказује пуну отвореност према социјалним партнерима, бизнис заједници и синдикатима, и да ће наставити у истом правцу.

Изразио је жаљење што се на овако важним темама не води дијалог у пуном капацитету у Скупштини, након прошлогодишњих парламентарних избора, чије је резултате признала међународна заједница и све релевантне организације, ОЕБС/ОДИХР, Савјет Европе, итд.

Симовић је истакао да Влада очекује нови извјештај Европске комисије о напретку, који ће бити објављен у априлу 2018. године, јер су за Владу извјештаји увијек били посебно значајни, представљали су објективан и партнерски поглед на резултате које Црна Гора остварује, а истовремено су освјетљавали будуће дионице нашег европског пута.

Калавера је захвалила на детаљном прегледу и осврту потпредсједника Симовића на пут Црне Горе према чланству у ЕУ и нагласила да је веома поносна што је присуствовала обиљежавању десетогодишњице потписивања ССП-а. Захвалила се на ставу да извјештаји ЕК о напретку представљају објективне, партнерске и пријатељске смјернице, које истичу добре стране и једнако тако области у којима је потребно уложити додатне напоре.

Истакла је да је веома срећна када посјети државу која је толико напредовала, попут Црне Горе, за коју вјерује да ће брзо постати дио ЕУ. Посебно поздравила фискалну стратегију и њено спровођење. Казала је да ће информације о досљедној имплементацији фискалне стратегије и Програма економских реформи увијек бити добра вијест за Европску комисију.

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?