Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у интервјуу за Глобал Цитизен: Враћамо Црној Гори стару славу и оплемењујемо је новим садржајима

   
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је у интервјуу за магазин „Глобал Цитизен“ издат поводом глобалног форума ове организације који се одржава у Црној Гори да је у протеклих десет мјесеци његова Влада успјела да испуни главне одреднице програма – на политичком плану чланство у НАТО-у, а на економском да чак надмаши амбициозне чланове, али да најважнијим резултатом сматра то што је Влада успјела да унесе у друштво нови оптимизам.

„Влада је формирана прије десет мјесеци у ситуацији када је Црна Гора изашла из дуге предизборне кампање, а затим и парламентарних избора на којима смо имали најдиректније мијешање једне велике силе са циљем заустављања интеграције Црне Горе у западне структуре, прије свега у НАТО. … Пола године прије тога смо, желећи да дамо додатни легитимитет тада предстојећим изборима, чак препустили опозицији најзначајнија министарства у Влади и два потпредсједничка мјеста. Добитак на политичком плану платили смо, међутим, на економском. Посљедица такве владе је да сам затекао стање изузетно високог јавног дуга и буџетског дефицита“ – рекао је премијер наводећи да је Влада успјела да забиљежи економски раст међу пет водећих у Европи, да је консолидовала јавне финансије, унаприједила пословни амбијент и завриједила позитивне оцјене међународних финансијских организација.

Одговарајући на питање како наша земља превазилази сопствене недостатке из прошлости предсједник Владе је подсјетио на Черчилову сентенцу да Балкан производи више историје него што може да је конзумира, али је додао да ми у Црној Гори гледамо да нас наша историја. на коју смо поносни, не блокира.

„Окренути смо ка будућности – ка инвестицијама, ка подизању стандарда грађана, ка достизању западних вриједности, ка позиционирању Црне Горе на оно мјесто које јој као старој европској држави припада. И по томе смо специфични у региону“ – рекао је премијер додајући да је Црна Гора једина у окружењу уставно утемељена као грађанска држава и да смо поносни на мултиетнички и мултиконфесионални склад који баштинимо.

Као највећи изазов не само Црне Горе већ и цијелог региона предсједник Владе Душко Марковоћ је оцијенио економски јаз између нас и високоразвијених европских земаља као и недостатак знања.
На питање како види Црну Гору у будућности премијер је рекао да је сигуран да ће Црна Гора за десет година бити једна од најпрестижнијих туристичких, инвестиционих и бизнис дестинација Европе, друштво далеко вишег стандарда становништва него што је то данас и свакако земља мира и стабилности која ће и суштински, а не само географски припадати свијету најразвијенијих држава.

Služba za odnose s javnošću„На чему заснивам овакво убјеђење? На чињеници да је Црна Гора у годинама непосредно по обнови независности, дакле у раздобљу након 2006. године забиљежила рекордан раст БДП-а у Европи и један од највиших у свијету. Глобална криза прекинула је тај наш напредак, али је, како сам објаснио на почетку, ове године започела нова фаза узлета. У Црној Гори су прије педесетак година на одмор долазиле ондашње највеће звијезде свјетског џет сета - Ричард Бартон, Софија Лорен, Ђина Лолобриђида… Дочекивао их је ондашњи предсједник Југославије Тито који је овдје имао љетњиковац и данас очуван у оргиналном амбијенту. Враћамо Црној Гори стару славу и оплемењујемо је новим садржајима. У протеклих десет година независности направили смо од некадашње земље типичних социјалистичких одмаралишта препознатљиву и престижну дестинацију. Сада, када смо завршили велике државне пројекте – обнову независности и чланство у НАТО-у, када је извјесно да ће Црна Гора бити прва наредна чланица ЕУ – окрећемо се развоју и унутрашњим реформама које ће нас лансирати у свјетску елиту. Црна Гора је земља у овом региону у којој су се у протеклим деценијама догодиле највеће промјене. Тим темпом настављамо“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је на крају интервјуа изразио увјерење да ће свијет који ће наслиједити наша дјеца бити бољи од данашњег.

„Кључним сматрам нашу способност да на вријеме препознамо највеће глобалне изазове и спремност да на те изазове одговоримо. Са друге стране темпо и интензитет промјена указују да у препознавању и адресирању изазова морамо бити ефикаснији. Ако успијемо да сачувамо природу – успјећемо“ – рекао је у интервјуу за „Глобал Цитизен“ предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?