Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 45. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је данас одржала 45. сједницу којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић.

У циљу ефикасније примјене Закона о планирању простора и изградњи објеката Влада је донијела уредбе о: минималној суми осигурања од професионалне одговорности у области изградње објеката; висини накнада за издавање урбанистичко – техничких услова и техничких услова; повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма јединицама локалне самоуправе. Такође, Влада је донијела и Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, ради усклађивања са измијенама досадашње надлежности Министарства одрживог развоја и туризма. У складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, измјенама Уредбе је утврђена надлежност нове урбанистичко-грађевинске инспекције у оквиру Министарства одрживог развоја и туризма, умјесто три досадашње инспекције које су се налазиле у Управи за инспекцијске послове.

Влада је утврдила Предлог Закона измјенама и допунама Закона о Инвестиционо - развојном фонду Црне Горе. Основни разлог за измјену постојећег текста је потреба за додатним унапређењем нормативних услова за функционисање Фонда, у складу са стратешким опредјелјенјем за динамизирање раста микро, малих и средњих предузећа, смањење незапослености, равномјерни регионални развој, подстицање производње орјентисане према извозу и смањења извозне зависности.

Донијета је Уредба о обједињавању јавних набавки робе и услуга. Кључне измјене односе се на централизовање јавних набавки како би се оствариле знатне уштеде у буџету, скратили поступци набавки, као и жалбени поступци. Новим рјешењем прописано је да се за све државне органе једним поступком спроводи јавна набавка робе или услуге, осим у одређеним случајевима који су регулисани посебним прописима.

Влада је усвојила Информацију о стању животне средине у Црној Гори у 2016. години. Информација је базирана на подацима и анализама добијеним реализацијом годишњег Програма мониторинга животне средине и садржи приказ и оцјену стања животне средине по сегментима (ваздух, климатске промјене, воде, морски екосистем, земљиште, управљање отпадом, биодиверзитет, бука, радиоактивност у животној средини и управљање хемикалијама). Документом су утврђене и неопходне мјере у циљу побољшања постојећег стања, дефинисане активности које би требало спровести на рјешавању идентификованих проблема и побољшању стања животне средине у Црној Гори, као и носиоци предложених активности, с роковима њихове реализације.

Донијета је и Одлука о образовању структуре за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању. Структуру чине групе и подгрупе, као основна координациона тијела задужене за праћење спровођења обавеза из Споразума, као и припрему других докумената који се односе на процес приступања Црне Горе Европској унији, у координацији са Комисијом за европске интеграције.

Влада је одредила да потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин руководи радом Министарства културе до избора министра.

Усвојена је Информација о практичном образовању код послодаваца у школској 2017/2018. години. У дискусији је наглашено да увођење практичног образовања код послодаваца, односно дуалног образовања, има за циљ да, кроз повезивање теорије и праксе, ученицима омогући да изграде систем трајних и примјењивих знања, потребних за професионални и лични развој. Нови модел сручног образовања треба да омогући лакши прелазак младих на тржиште рада и да смањи ризик од незапослености ученика који завршавају стручно образовање. Ради подстицања послодаваца за активно укључивање у дуални облик образовања ученика, измјенама Закона о стручном образовању предвиђено је да се из Буџета обезбјеђују средства за накнаде ученицима првог и другог разреда, док су накнаде у трећем разреду обавеза послодавца. Накнада за први разред износи најмање 10 одсто просјечне нето зараде, за други разред најмање 15 одсто и најмање 20 одсто у трећем разреду.

Влада је усвојила Информацију о финансијској подршци инфраструктурним пројектима из области спорта. У расправи је истакнуто да је анализом података о стању спортских објеката, утврђено да је потребно хитно инвестирати у овој области, кроз радове на санацији и адаптацији спортских терена, изградњи помоћних просторија, набавци спортских реквизита и опреме, реконструкцији и проширењу трибина и слично. У ту сврху, сходно закљученим уговорима о финансирању и суфинансирању одабраних инфрастуктурних пројеката, опедијељена су средства у укупном износу од 343.478,85 еура.

Донијета је Одлука о изради Измјена и допуна Државне студије локације „Сектор 36". Одлуком је предвиђено додатно планирање дијела инфраструктурних и сервисних садржаја, како би се дошло до најцјелисходнијег рјешења у погледу дизајна и распореда инфраструктуре која ће сервисирати све изграђене и планиране садржаје у зони и око зоне насеља Марина у оквиру пројекта Луштица Баy.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?