Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић у „Јутарњем програму“: Похвале ММФ -а и СБ; примјеном мјера фискалне консолидације до буџетског суфицита

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Министар финансија Дарко Радуновић гостовао у „Јутарњем програму“ на ТВЦГ

Министар финансија Дарко Радуновић гостујући у емисији „Јутарњи програм“ на ТВЦГ 1 изразио је задовољство разговорима које је црногорска делегација водила прошле седмице у Вашингтону током редовног годишњег засиједања Међународног монетарног фонда и Свјетске банке рекавши да су наше мјере створиле претпоставке да од Свјетске банке добијемо подршку од 90 милиона долара.

„Ми смо разговарали са високим менаџментом разних финансијских институција, а такође и са представницима ММФ-а и Свјетске банке. Они су оцијенили да резултати које смо постигли за првих пола године, а то су доступни резултати, јесу добри“ – рекао је министар подсјетивши да је наш привредни раст у ИИ кварталу био 5,1 одсто, а за пола године 4,2 одсто и оцијенивши да ће наш годишњи привредни раст бити изнад 4 одсто.

Како је министар рекао такви подаци упућују да су мјере садржане у фискалној консолидацији добре, а наш систем оцијењен кредибилним, што би требало да створи претпоставке за подршку Свјетске банке.

„То би била подршка у форми гаранције. Са том гаранцијом ми можемо да изађемо на финансијско тржиште и надамо се створимо претпоставке за неких 200 до 230 милиона додатних средстава. Намјена тих средстава би била, не за повећавање јавног дуга, него за рефинансирање обавеза које доспијевају 2019., 2020. и 2021. године“ – навео је министар, изразивши наду да ће такав аранжман бити закључен до краја године.

Говорећи о побољшаним изгледима Црне Горе у оцјенама глобалних кредитних агенција министар финансија је рекао да такве оцјене представљају доказ да је наш бонитет добар и да је то што радимо кредибилно и да би то требало да доведе до снижења каматних стопа што би, како је рекао министар, требало да се догоди већ почетком наредне године.

Коментаришући јавни дуг, министар Радуновић је навео да ће примјеном мјера фискалне консолидације јавни дуг у 2019. години ући у силазни тренд, а 2020. године се спустити на очекиваних 64, 8 одсто, нагласивши да је много битније изаћи из буџетског дефицита.

Одговарајући на питање да ли повећање стопе пореза и акциза може угрозити конкурентност привреде и животни стандард, министар Радуновић је навео да конкурентност неће бити угрожена и да може доћи до раста инфлације, али не више од 1 одсто. Министар је нагласио да ће се од јануара 2018. године, пензије усклађивати, док ће раст цијена бити у најмањем могућем обиму, односно испод 1 одсто.

Коментаришући питање гладаоца о утицају изградње аутопута на повећање јавног дуга министар је рекао да је за сљедећу годину планирана реализација 230 милиона еура и да то неће утицати на висину јавног дуга.

„Први пут је сада ММФ нагласио да тако велик инфраструктурни пројекат за мале државе као што је Црна Гора, јак финансијски удар на буџет у кратком року, али да даје јако добре резултате за цијелу привреду на дуги рок“ – навео је министар.

Министар Радуновић је изразио увјерење да ће ниво страних инвестиција у наредној години бити у минимуму обима који је пројектован, а то је ниво од милијарду еура.

„Ми већ имамо уговорених послова приближно том износу, тако да то не доводимо у питање... У Црној Гори се реализује много пројеката од аутопута до хотелско-туристичких комплекса, до кабла у енергетици, тако да мислим да та милијарда која је пројектована годишње у наредне три године, значи три милијарде, ја очекујем да ће сигурно бити реализовано“ – рекао је министар.

Говорећи о прогнозама за буџет за наредну годину, министар је навео да је потребно истрајати у примјени мјера фискалне консолидације.

„Уколико будемо све мјере примјењивали у пуном обиму уз фино подешавање структурних промјена, ја мислим да ми можемо до 2020. имати буџетски суфицит“ – истакао је министар Радуновић, додавши да би суфицит требало да буде на нивоу 4,5 одсто БДП – а.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/ОЗМЈНскЕxqИ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?