Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у интервјуу Побједи: Економски резултати су бољи и од наших пројекција

Објављено: 24.10.2017. 15:17 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић дао је интервју Побједи поводом 73. годишњице тог медија у којем је говорио о економским резултатима Владе и о стању на политичкој и медијској сцени.

„Резултати економске политике Владе у претходних готово једанаест мјесеци заиста су изузетно добри. Ово није само моја оцјена већ је то оцјена и водећих међународних финансијских институција и организација. А те оцјене су проистекле из егзактних података: реална стопа раста домаце економије у другом кварталу 2017. године износила је 5,1 одсто, и то је највиша стопа од 2008. године, односно након оног бума који смо имали послије обнове независности. И једна је од највиших стопа раста у Европи. Истовремено, према званицним подацима, у првој половини 2017. године црногорска економија је остварила реални раст од 4,2%, што је такође међу најбољим резултатима у Европи. Наведени резултати премашују и пројекцију реалног економског раста из званицних докумената Владе за ову годину, јер је та пројекција на нивоу од 2,7 одсто. Дакле, наше пројекције су донекле биле конзервативне, али се показало да смо постигли више и од тих својих пројекција“ – рекао је предсједник Владе у интервуу датом поводом 73. годишњице Побједе.

Предсједник Марковић је рекао да ће званични подаци о привредном расту у ИИИ кварталу бити објављени у децембру, и да с обзиром на пораст броја ноћења туриста и прихода од туризма као и на снажну инвестициону активност у земљи очекујем да реална стопа економског раста за цијелу годину не буде испод четири одсто.

„Такође, очекујем да ће овај раст наставити да подстиче отварање нових радних мјеста, што је тренд од почетка ове године. Подсјетићу, у првих осам мјесеци ове године, а то су посљедњи званични подаци, просјечан број запослених повећан је за 6.314 односно за 3,6 одсто, те је стопа незапослености по Монстатовој анкети о радној снази по подацима за други квартал 2017. смањена за 2,4 процентна поена у односу на 2016. годину и износи 15,1 одсто. Радимо на томе да овај тренд наставимо. Поред тога што нам расту БДП, запосленост и број туриста, имамо и значајан раст директних страних инвестиција, покривеност увоза извозом, свих видова транспорта итд. И, коначно, као резултат свега овога имамо позитиван став двију глобалних кредитних агенција у вези са изгледом црногорске економије. Бројке показују да имамо разлога за задовољство, али ја као предсједник Владе хоћу и тражим увијек више и боље“ – рекао је премијер Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Шта све је допринијело расту БДП-а

Предсједник Владе је одбацио тврдње појединих опозиционих политичара да је повећање БДП-а донијела само градња аутопута рекавши да поред овог пројекта постоје и интензивна инвестициона активност у туризму и пољопривреди, улагања у проширење производних капацитета у индустрији, изградња подморског електроенергетског кабла, пуштање у рад вјетроелектране на Крнову и др.

Премијер је рекао да му је драго да је дио опозиције промијенио мишљење у вези са аутопутем па макар више не доводе у питање потребу његове градње.

„Подсјетићу, дио опозиције је у вези с овим најзначајнијим инфраструктурним прегнућем у нашој историји, прошао пут од покушаја негирања уопште потребе градње аутопута, преко покушаја исмијавања овог грандиозног пројекта – „аутопут од нигдје до нигдје“ – да би сада признао да је ипак то пројекат који је већ у изградњи довео до раста БДПа... Али, сада говоре како наводно осим тога не постоји ништа друго, а сам пројекат покушавају да проблематизују извлачећи наводне недостатке. Временом ће морати да прихвате и да је ријеч о пројекту који је од суштинског значаја за даљи развој Црне Горе. Не замјерам што то нијесу видјели или нијесу жељели или нијесу успијевали да виде од почетка. Није свако обдарен визијом“ – рекао је предјседник Владе.

Нема разговора „за столом“ него у институцијама

Одговарајући на питање очекује ли да се опозиција прикључи раду Радне групе Скупштине Црне Горе предсједник Марковић је рекао да „неће да се бави претпоставкама на тему ко би у шароликом опозиционом миљеу могао бити рационалан и одговоран према себи и бирачима“ и да је власт спремна да разговара.

„Да ли ће се неко прикључити или неће – не зависи од нас нити ћемо на то трошити вријеме. Имамо важнија посла у интересу грађана и државе. Ако се опозиција дозове памети – спремни смо да разговарамо о свакој теми. Разумије се у институцијама система, а ни за каквим „столовима“ које помијње лидер Демократске Црне Горе који каже да не би са мном за сто. Што се тога тиче, за сто га нијесам ни звао нити ћу. Ја сједим за столом са потпредсједником и државним секретаром САД, предсједником и високом представницом Европске комисије, оснивачем ЦЕРН-а као и са стотинама грађана Црне Горе, добронамјерних, вриједних и васпитаних са којима и разговарам о свим животним питањима. То је моје друштво. Да би неко сједио за мојим столом прије свега мора имати кућно васпитање. Младост не може бити оправдање за неваспитање.

Премијер је, одговарајући на питање о спремности да разговара са представницима Демократског фронта рекао да је дио политичара те коалиције у процесима за покушај тероризма и за прање новца, те је тиме сам себе елиминисао.

„Ако Демократски фронт делегира неке друге људе који нијесу обухвацени овим процесима, не бих бјежао од разговора“ – рекао је премијер Душко Марковић.

На питање о предсједничком кандидату Демократске партије социјалиста премијер је подсјетио да је већ сапоштено да ће име бити познато до краја новембра.

„За које год име да се одлучимо, нема сумње да та личност сигурно носи побједу на предсједничким изборима на прољеће“ – рекао је премијер Марковић.

Слобода и равноправност медија су темељна опредјелјенја Владе

На питање да ли су медији у Црној Гори „чувари демократије“ или се слобода изражавања често претвара у слободу некажњеног оптуживања предсједник Владе је рекао да се дио медија углавном бави само једним од задатака – инсистирањем да ноисоци власти полаже рачуне кроз произвање власти, на уштрб преостала два задатка медија да брзо и квалитетно информишу грађане и да омогуће грађанима да доносе одлуке на основу сучељавања мишљења, аргумената и ставова актера на друштвеној сцени на теме које су важне у једном друштву.

„Први разлог [зашто је то тако] је да је такве медијске садржаје лакше стварати, то изискује мање труда и знања. Други разлог је што је код нас и политика појединих опозиционих странака таблоидна, да искористим тај термин из медија, па и новинарство које такву политику промовише не може бити другачије до таблоидно. И трећи разлог је што такви медијски садржаји не производе санкције. Овдје не мислим на правосудне санкције већ првенствено на осуду струке односно самих медија и то кроз механизам саморегулације и анализу примјене Етичког кодекса новинара. У Извјештају Европске комисије за Црну Гору децидно се наводи да Етички кодекс новинара мора да се примјењује у цијелој медијској заједници и то дјелотворно и једнообразно, као и да нема дјелотворног механизма саморегулације јер је медијска заједница подијељена. Нажалост, не видим да медији раде ефикасно на томе да ове слабости, које су констатоване у Извјештају, отклоне. Ипак, без обзира на стање, важно је нагласити да је слобода медија један од стубова и једно од најчвршћих темељних опредјелјенја ове владе и да ту немамо нити ћемо имати икаквих дилема“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је на питање да појасни критике које је изрекао на рачун Радија и Телевизије Црне Горе рекао да није задовољан радом тог медија.

„Критичан сам и према министрима у својој влади, и према својим сарадницима, и према појавама у друштву које препознајем као изазове, коначно веома критички анализирам и сопствени рад. Посао предсједника владе је да критички посматра и анализира друштвене појаве, а не да тапше по рамену. Не видим зашто би јавни сервис био изузет од анализе, па и критике. Критика је ономе ко зна да је цијени и искористи – драгоцјена. Не говорим и не очекујем апологетику државне телевизије па да ми се може спочитати наводни покушај утицаја. Не. Рекао сам то отворено и руководству телевизије. Критичан сам из разлога бриге која припада предсједнику владе за оно што би требало да је посао јавног сервиса – да предњачи у образовном, културном, научном програму, да на највишем професионалном нивоу отвара и обрађује друштвене теме које се тичу грађана. Ради ли то јавни сервис? По мом мишљењу не. Надам се да ми неће бити узето за зло то што о квалитету програма јавног сервиса имам јасан и јаван став“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу Побједи.

Честитке Побједи на годишњици и на промоцији антифашизма

Премијер је честитао Побједи 73. годишњицу рада рекавши да је Побједа данас најстарији медиј у Црној Гори и црногорски бренд.

„Увијек ваља нагласити и честитку на досљедности у промоцији антифашизма који, као једно од кључних утемељења и препознатљивости наше државе, има ослонац у Побједи чији је антифашизам битна димензија од њеног првог дана“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?