Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин говорио на конференцији “Капија Балкана – Црна Гора 2017”

Објављено: 24.10.2017. 17:36 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Обраћање потпредсједника Владе Зорана Пажина на конференцији „Капија Балкана - Црна Гора 2017“

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин говорио је данас на отварању конференције “Капија Балкана – Црна Гора 2017”, коју организују Министарство вањских послова Црне Горе, у сарадњи са Амбасадом Израела, Министарством вањских послова Израела и Почасним конзулом Црне Горе у Израелу.

Отварајући конференцију потпредсједник Пажин је подсјетио да су Црна Гора и уопште регион Југоисточне Европе увијек били на раскрсници интересовања великих сила. Данас, када је Црна Гора чланица НАТО, са обновљеном независношћу и међународно етаблирана као стабилна и безбједна држава, наша жеља је да је посматрамо као централну тачку за уплив инвестиција успјешних међународних компанија које своје пословне стратегије развијају ка овом региону, истакао је Пажин.

“Данас боравите у Црној Гори чији развој се базира на принципима савремене демократије и европских вриједности, са јасно одређеним спољнополитичким приоритетима и политикама унутрашњих развоја. Подсјећам да је са свих водећих европских адреса Црна Гора, као чланица НАТО, означена и као лидер по питању чланства у Европској унији, те као примјер државе која гаји добросусједске односе и пажљиво води своју регионалну политику. На бази стабилног политичког и безбједносног контекста, данас смо у прилици да разговарамо и о потенцијалном ширењу вашег бизниса на Црну Гору. Влада Црне Горе је у потпуности посвећена остваривању динамичног и одрживог економског раста”, рекао је Пажин.

“Управо такав приступ допринио је и стварању успјеха, а егзактни подаци говоре да је у првој половини 2017. године забиљежен економски раст од 4.2%, што је међу највишим стопама раста у Европи. Биљежимо и константан тренд нето прилива страних директних инвестиција. Наиме, у односу на прву половину прошле године, ове године биљежимо повећање страних директних инвестиција за 41.7% (СДИ за јануар-јун 2017.г. износиле 220.045,6 милиона еура). Упоредо, радимо и на томе да појачамо степен ефикасности црногорске администрације, као сервиса грађана, али и инвеститора. Вјерујемо да још динамичнији економски раст тек предстоји. Уз још бољу валоризацију Луке Бар, реконструкцију и пуну искоришћеност жељезнице, али посебно кроз изградњу ауто пута и других саобраћајница кроз Црну Гору, можемо значајно допринијети јачању основа за развој државе”, нагласио је Пажин.

“Због свега укратко наведеног, али и онога што ћете имати прилику да чујете током трајања Конференције, дозволите ми да изразим очекивање да ће ова Конференција бити само повод за већи степен вашег интересовања за Црну Гору. Надам се да ћете своје пословне стратегије према Балкану усмјерити тако да Црна Гора буде чвориште даљег развоја ваших инвестиција и права капија вашег пословног наступа у овом региону. Влада Црне Горе остаје отворена и у потпуности спремна да пружи пуни допринос и сваки вид подршке у том правцу”, закључио је Пажин.

Конференција, која је окупила велики број потенцијалних израелских инвеститора и привредника двије земље, има за циљ пројекцију нових идеја у промоцији односа и унапрјеђења сарадње двије земље, као и подстицај привредним субјектима двије земље за даљом сарадњом и реализацијом бројних пројеката од обостраног интереса.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?