Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе и Систем УН-а у Црној Гори обиљежили Дан Уједињених нација

Објављено: 25.10.2017. 02:20 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 

Видео: Обраћање сталне координаторке Система УН у ЦГ Фионе Меклуни

Поводом 72. годишњице од усвајања Повеље Уједињених нација, Влада Црне Горе и Систем Уједињених нација у Црној Гори организовали су на Вили „Горица“ заједничку церемонију обиљежавања Дана Уједињених нација. Тема овогодишњег обиљежавања била је „У сусрет одрживој будућности“.

Домаћини церемоније су били Зоран Пажин, потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде и Фиона Меклуни, стална координаторка Система УН у Црној Гори, који су се обратили званицама.

У фокусу јубилеја била је ретроспектива 72 године рада Уједињених нација као и будућност свјетске организације у контексту Агенде одрживог развоја до 2030. године коју су свјетски лидери усвојили на Генералној скупштини УН 2015. године. Нови развојни план, који се темељи на седамнаест Циљева одрживог развоја, представља визију бољег свијета, универзални план за искорјењивање сиромаштва, очувања планете, успостављање мира и омогућавање прогреса за све људе.

Дан Уједињених нација традиционално се обиљежава широм свијета у знак сјећања на 24. октобар 1945. године када је на снагу ступила Повеља Уједињених нација. Ратификацијом тог документа званично су основане Уједињене нације чији су главни циљеви успостављање мира и безбједности, подршка развоју и друштвеном прогресу и заштита људских права. Уједињене нације су основали лидери 51 државе а свјетска организација данас броји 193 земље чланице. Црна Гора постала је чланица Уједињених нација у јуну 2006. године, као 192. чланица организације.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?