Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Лондону почео Британско-црногорски пословни и инвестициони форум

У Лондону је данас почео Британско-црногорски пословни и инвестиционо форум – скуп на којем су се окупили представници Владе Црне Горе и црногорских привредника, Владе УК и Европске банке за обнову и развој и више од 150 британских компанија прије свега из области финансијских услуга, ИЦТ-а, енергетике, инжењеринга, инфраструктуре, грађевинарства, пољопривреде, некретнина и консултанстких услуга које су заинтересование за покретање бизниса и инвестирање у Црну Гору.

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић поручио је данас отварајући Форум да је извјесно све веће интересовање британских компанија за Црну Гору и да је овај скуп и организован како би додатно стимулисао компаније из Уједињеног Краљевства да размишљају о Црној Гори као о њиховој инвестиционој бази и бази за пословање у региону Југоисточне Европе.

„Најновије пројекције Свјетске банке предвиђају раст црногорске економије по стопи од 4,2% у 2017. години. У другом кварталу 2017. године смо остварили раст од 5,1% што је додатна потврда динамике инвестиционих активности у Црној Гори“ – казао је потпредсједник Симовић у уводном обраћању на Форуму при чему је посебно истакао инвестиционе потенцијале Црне Горе у туризму, енергетици, саобраћају, прерађивачкој индустрији, пољопривреди, рибарству и ИЦТ сектору.

Потпредсједник Владе Црне Горе је информисао британске привреднике да је Национална инвестициона комисија Црне Горе усвојила Јединствену листу приоритетних развојних инфраструктурних пројеката која садржи 143 пројекта у појединачним сегментима, из сектора енергетике, саобраћаја, заштите животне средине, друштвених дјелатности и остале инфраструктуре. Процијењена вриједност пројеката који се налазе на листи, чија реализација је предвиђена у периоду 2017-2025, износи приближно пет милијарди еура.

Истичући најновија признања међународних финансијских институција и агенција, попут оних из Извјештаја Извршног одбора ММФ-а, у којем је констатовано да Влада Црне Горе добро управља економијом и да су мјере фискалне консолидације добро избалансиране потпредсједник Симовић је информисао учеснике Форума и о томе да је агенција Моодy'с побољшала рејтинг Црне Горе на Б1 са стабилним изгледом, док је Агенција за кредитни рејтинг Стандард & Поор’с објавила нови Извјештај за Црну Гору којим је промијенила изглед рејтинга наше земље у ,,стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б.

Амбасадорка Кемп: Импресионирана сам Црном Гором

Амбасадорка Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у Црној Гори Алисон Кемп оцијенила је у обраћању на Форуму да су чланство у НАТО и константни напредак у преговарачком процесу за чланство у ЕУ, чврсти докази да Црна Гора испуњава задатке у својим евроатлантским аспирацијама.

„У протеклих пет мјесеци од када обављам дужност, веома сам импресионирана Црном Гором“ – казала је амбасадоркаКемп.

Она је казала британским привредницима да Црна Гора има изванредне односе, посебно политичке, са свим земљама Западног Балкана и да спроводи конкретне кораке у јачању владавине права, борбе против корупције, и додатно, у потпуности разумије реформске кораке које мора предузети у наредним годинама.

Амбасадорка је казала да је ово само први у низу догађаја који ће се у Великој Британији одржавати на тему Западног Балкана и најавила одржавање конференције Европске банке за обнову и развој и самита лидера западнобалканске шесторке.

Десет предности Црне Горе

Британски парламентарац, експерт за Балкан, Џон Гроган, изнио је на отварању Британско-црногорског пословног и инвестиционог форума како је рекао најмање десет разлога из којих је потребно да британска влада и британске компаније обрате пажњу на Црну Гору: чланица је НАТО, има богату историју, развијен туризам, биљежи значајан економски раст, има стабилне политички односе и односе са сусједима, очекују се важне конференције на тему Западног Балкана, велике инвестиције се реализују у Црној Гори, производи висококвалитетна вина, са веома малим бројем становника има изузетно развијен спорт и велике су могућности улагања у приватни сектор.

Гроган је и овом приликом оцијенио да су неке акције усмјерене против приступа Црне Горе у НАТО биле нечасне, али да је Црна Гора превазишла све изазове. „То је нешто са чим се британска влада и парламент морају позабавити“ – казао је Гроган.

Министарка економије Драгица Секулић је на панел дискусији на тему „Инвестирање у инфраструктуру и енергетику“ представила потенцијале и инвестициони оквир Црне Горе у тим областима. Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић говорио је о инвестирању у туризму и кључним секторима.

Помоћница министра финансија Бојана Бошковић је у оквиру панел дискусије, заједно са потпредсједником Привредне коморе Црне Горе Станком Злоковићем и привредницима, представила генералне економске показатеље у Црној Гори.
                                  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?