Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин учествовао на Форуму министара правде и унутрашњих послова држава чланица ЕУ и региона Западног Балкана

Објављено: 26.10.2017. 21:14 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
   

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин данас је, на позив министра правде Естоније Урмаса Реинсалуа, учествовао у раду Форума министара правде и унутрашњих послова држава чланица Европске уније и Западног Балкана, који се одржава у Софији, Република Бугарска, 26. и 27. октобра. Форум се организује у оквиру предсједавања Естоније Савјетом Европске уније, уз подршку и домаћинство Републике Бугарске.

Обраћајући се својим колегама министрима и представницима ресорних агенција Европске уније, потпредсједник Пажин је нагласио да је успостављање независног, професионалног и ефикасног правосуђа цондитио сине qуа нон евроинтеграционог хода сваке државе, па и Црне Горе. Пажин је информисао уважене колеге да је Црна Гора сетом правосудних организационих закона, који су усвојени 2015. и 2016. године, нормативно заокружила свој правосудни систем. Он је упознао да је уведен јединствени систем избора судија и државних тужилаца за цијелу Црну Гору, као и нови систем напредовања на основу периодичних оцјена рада. Ови системи осмишљени су тако да буду транспарентни, да се базирају на резултатима рада и да теже ка примјени објективних критеријума.

У дијелу дискусије о међународној правној сарадњи, Пажин је изјавио да Црна Гора пуну пажњу посвећује континуираном јачању правосудне сарадње у грађанским и кривичним стварима са државама региона, али и државама чланицама Европске уније. У том смилу, Пажин је упознао колеге о изради Нацрта закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама Европске уније, као и са активностима које Црна Гора спроводи као чланица кључних асоцијација и мрежа сарадње Европске уније у овој области.

Учесницима скупа обратили су се и остали министри правде држава из нашег сусједства, представљајући резултате у области реформе правосудних система и међународне правосудне сарадње.

Министар правде Естоније Урмас Реинсалу апострофирао је важност отворене и партнерске сарадње између држава региона и држава чланица Европске уније, саопштивши да је Естонија у току свог досадашњег предсједавања спроводила активности које таквој сарадњи могу допринијети. Он је нагласио важност отворене дискусије и активности у правцу јачања одговорности у правосуђу, с посебним акцентом на сузбијање корупције када су у питању носиоци правосудних функција.

Европска комесарка за правосуђе, потрошаче и равноправност полова Вера Јурова казала је да процес европске интеграције сваке државе захтијева спровођење реформе правосуђа у складу са стандардима владавине права који су заједнички именитељ Европске уније. Она је министрима правде држава из региона Западног Балкана пренијела поруку посвећености Уније процесу проширења и подршке у спровођењу неопходних реформи за достизање европских стандарда.

Домаћин скупа, министарка правде Бугарске Цецка Цачева изјавила је да ће у оквиру предсједавање Бугарске Савјетом ЕУ један од кључних приоритета бити политика проширења Европске уније на Западни Балкан. У том контексту најавила је одржавање конференције лидера држава чланица Европске уније и Западног Балкана током 2018. године, с основним акцентом на питање проширења Европске уније на Западни Балкан.

Форум министара правде и унутрашњих послова ЕУ - Западни Балкан представља заједнички механизам и платформу Европске уније и држава Западног Балкана, на којем се дискутује о актуелним темама и питањима од важности из области правде, слободе и безбједности. Сјутрашњи дан биће посвећен дискусији о питањима из области унутрашњих послова у којој ће учествовати и министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић.


КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?