Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 46. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

У склопу усвајања правне тековине НАТО-а, као обавезе која произилази из чланства у овој организацији, Влада Црне Горе, на данас одржаној 46. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила је:

· Предлог закона о потврђивању Споразума између потписница Сјеверноатлантског уговора о сарадњи у вези атомских података са Тајним техничким анексом Споразума између потписница Сјеверноатланског уговора о сарадњи у вези атомских података и Повјерљивим безбједносним анексом Споразума између потписница Сјеверноатлантског уговора о сарадњи у вези атомских података,

· Предлог закона о потврђивању Споразума између потписница Сјеверноатлантског уговора о безбједности података

· Предлог закона о потврђивању Протокола којим се мијења и допуњава Безбједносни анекс Споразума између потписница Сјеверноатлантског уговора о сарадњи у вези атомских података

· Предлог закона о потврђивању НАТО Споразума о саопштавању техничких података у одбрамбене сврхе

· Предлог закона о потврђивању Споразума за узајамну заштиту тајности изума који се односе на одбрану и за које су поднесене пријаве патената

· Предлог закона о потврђивању Споразума између страна Сјеверноатлантског уговора о правном положају њихових снага

· Предлог закона о потврђивању Споразума о правном положају Организације Сјеверноатлантског уговора, националних представника и међународног особља

· Предлог закона о потврђивању Протокола о правном положају међународних војних команди успостављених на основу Сјеверноатлантског уговора

· Предлог закона о потврђивању Споразума о правном положају мисија и представника трећих држава при Организацији Сјеверноатлантског уговора


Црна Гора ће потврђивањем ових споразума испунити унутрашње услове за њихову примјену, чиме ће се створити правни оквир за сарадњу коју наша држава остварује с НАТО-ом и његовим државама чланицама.

Влада је утврдила Предлог закона о тржишту капитала. Поред усклађивања са регулативом Европске уније, основни циљеви доношења овог закона су и већа заштита инвеститора, обезбјеђење праведног, ефикасног и транспарентног тржишта капитала, као и смањење системског ризика на том тржишту. У расправи је наглашено да ће се новим Законом на свеобухватан и конзистентан начин уредити, прије свега, трговање хартијама од вриједности, оснивање и пословање свих овлашћених учесника на тржишту, и омогућити адекватнији и ефикаснији надзор надлежних органа у поступку примјене Закона.

Усвојена је Информација о Додатку финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије о Годишњем акцијском програму за Црну Гору за 2015. годину, којим се опредјелјују средства за имплементацију Стратегије интегрисаног управљања границом.

Влада је усвојила Информацију о примјени одлука Савјета министара Енергетске заједнице у односу на примјену Закона о интегрисаном спрјечавању и контроли загађивања животне средине, чиме су се стекли потребни услови да Агенција за заштиту животне средине изда интегрисану дозволу за рад ЕПЦГ - ТЕ Пљевља И. Савјет министара енергетске заједнице, у складу са Директивом 2001/80/ЕЦ, одобрио је у октобру прошле године за ТЕ Пљевља захтјев за ОПТ – ОУТ режим рада, који подразумијева рад Термоелектране са постојећим емисијама у ваздух под условом да постројење од 01.01.2018. до 31.12.2023. године ради са ограничењем броја радних сати, односно да утроши 20.000 сати у том периоду. Правила Енергетске заједнице омогућавају да постојећа постројења великих ложишта која су почела са радом прије 1. јула 1992. године могу бити изузета од ограничења вриједности емисија, уколико оператер постројења достави Секретаријату Енергетске заједнице Декларацију о режиму рада.

Влада је усвојила Информацију о полазним основама за преговоре са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за реализацију три пројекта реконструкције магистралних путева у Црној Гори. Овим аранжманом у укупном износу од 40 милиона еура планирана је реконструкција дионице пута у дужини око 20 км између Рожаја и Шпиљана, реконструкција и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 16 км, између Тивта и плаже Јаз, као и реконструкција и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 15.5 км, између Подгорице и Даниловграда.

Усвојена је Информацију о оглашавању сувишним моторних и прикључних возила, радних машина и возила специјалне намјене које користе Министарство одбране и Војска Црне Горе. На основу извршеног прегледа утврђено је да је 454 моторних и прикључних возила и радних машина и возила специјалне намјене, која су стара између 20 и 45 година, непотребно за функционисање Војске. Њиховом продајом остварио би се значајан приход за Министарство одбране који би се искористио за набавку опреме за модернизацију Војске, у циљу постизања пуне интероперабилности Војске Црне Горе са НАТО и партнерским земљама.

У оквиру кадровских питања, Влада је разријешила дужности Александра Ераковића, главног политичког савјетника предсједника Владе Црне Горе, због преласка на нову дужност.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?