Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Симовић и министарка Секулић разговарали са потпредсједником ЕБРД Пјером Еилброном

Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић и министарка економије Драгица Секулић разговарали су у Лондону са потпредсједником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Пјером Еилброном.

Симовић је захвалио Еилброну на учешћу на Британско-црногорском инвестиционом форуму, који се одржава у Лондону и подршци коју је у обраћању пружио Црној Гори, када је у питању промоција њених привредних и инвестиционих потенцијала. Током разговора је истакао задовољство досадашњом сарадњом са ЕБРД, која се у претходном периоду показала позитивном и стимулативном за црногорски развој и напредак. Симовић је подсјетио да су, када се посматра регион Западног Балкана, укупне инвестиције ЕБРД-а, по глави становника, највеће управо у Црној Гори и нагласио задовољство најављеном спремношћу ЕБРД да помогне у унапређењу инвестиционе климе. Банка је у Црној Гори до сада инвестирала укупно 550 милиона еура, у 55 пројеката.

Потпредсједник Симовић је посебно захвалио на подршци ЕБРД црногорској економији и побољшању пословног амбијента и пројектима усмјереним према јачању конкурентности малих и средњих предузећа, унапређењу регионалне повезаности, развоју обновљивих извора енергије и одрживог туризма, као и унапређењу регионалне трговине и робне размјене.

Истакао је и задовољство именовањем Јапа Спреја за новог сталног шефа канцеларије ЕБРД у Црној Гори, као и сарадњом која је остварена за вријеме мандата доскорашњег шефа канцеларије ЕБРД у Црној Гори Ђулија Морена, коме је мандат истекао 1. јуна 2017. године.

Симовић је Еилброну поновио пуну подршку Владе Црне Горе новој, четворогодишњој стратегији ЕБРД-а за Црну Гору, којом је фокус активности усмјерен према јачању конкурентности приватног сектора, пружању подршке одрживим праксама у секторима туризма и пољопривреде, и њихове међусобне повезаности, као и промоцији енергетске сигурности и ефикасности на регионалном нивоу. Потпредсједник Владе је истакао конзистентност циљева стратегије са развојним циљевима Црне Горе и њихову подударност са циљевима Берлинског процеса који предвиђа инфраструктурно и саобраћајно повезивање земаља региона као предуслова за њихову пуну интеграцију у ЕУ, указујући на значај побољшања саобраћајне доступности за даље унапређење пословног амбијента у Црној Гори.

С тим у вези, Симовић нагласио очекивање да ће ЕБРД наставити да игра значајнију улогу у региону Западног Балкана, посебно у погледу реализације инфраструктурних пројеката од регионалног значаја, али и подршке јачању конкурентности малих и средњих предузећа, као генератора економског раста и запослености.

Еилброн је потврдио задовољство резултатима које је ЕБРД остварила у сарадњи са Црном Гором. Истакао је да је перспектива даље сарадње још позитивнија, јер постоји пуно простора за креирање и промоцију нових пројеката, посебно у области регионалне интеграције. Црна Гора, према ријечима Еилброна, може рачунати на помоћ ЕБРД на свим пољима које је за даљу сарадњу кандидовао потпредсједник Симовић, посебно у дијелу проналажења иновативних модела за финансирање пројеката.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?