Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин са колегама из Албаније, Косова и Македоније

Објављено: 27.10.2017. 17:58 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Видео: Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин разговарао са министром правде Републике Косово Абелардом Тахиријем - кадрови

Видео: Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин разговарао са министром правде Републике Албаније Етилдом Ђонај - кадрови

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин данас је, на маргинама Форума министара правде и унутрашњих послова ЕУ – Западни Балкан, који се одржава у Републици Бугарској, одржао билатералне састанке са колегама из Републике Албаније, Републике Косово и Републике Македоније.

На састанку са министарком правде Републике Албаније Етилдом Ђонај разматране су могућности почетка преговора о јачању уговорне базе двије државе у погледу међународне правне сарадње у кривичним и грађанским стварима. Потпредсједник Владе и министар правде Црне Горе Зоран Пажин, апострофирајући квалитетне односе Црне Горе и Албаније, изразио је пуну спремност да у краткорочном периоду који слиједи делегације два министарства предузму неопходне кораке у циљу припреме предлога међународних уговора којима ће се ојачати правосудна сарадња. Саговорници су закључили да ће јачањем партнерства и сарадње министарстава правде Црне Горе и Албаније у значајној мјери бити омогућена још интензивнија размјена података и процесуирање случајева из области организованог криминала.

Разговарајући са министром правде Републике Косово Абелардом Тахиријем констатован је значајан напредак у односу на финализацију три билатерална споразума о правосудној сарадњи у кривичним стварима. Препознат је простор да до краја године буду завршени преговори о закључењу пакета уговора којима се регулише правна помоћ у кривичним стварима, изручење и међусобно извршавања судских одлука у кривичним стварима. Оцјењујући укупне односе двије државе позитивним и перспективним, потпредсједник Пажин је саговорнику пренио спремност за пуну подршку у преношењу праксе Црне Горе из области реформе правосуђа и другим областима од важности за евроинтеграциони процес Косова. Захваљујући на изреченој спремности и разумијевању, министар Тахири је саопштио да ће унутар косовских институција ускоро бити створен основ за ратификацију Споразума о државној граници између Црне Горе и Републике Косово, чиме ће бити испуњен и посљедњи услов за визну либерализацију за држављане Косова.

У отвореном разговору са министром правде Републике Македоније Биленом Салијијем саговорници су констатовали одличне билатералне односе двије државе и препознали могућности за подршку Министарства правде Црне Горе македонским колегама у припреми стратешких докумената за реформу правосуђа, као и унапрјеђењу системских закона из области кривичног права.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?