Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничким дјеловањем до боље регије Јадрана

Објављено: 29.10.2017. 19:09 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
МЕП„Заједнички приоритет држава чланица Јадранско-јонске стратегије је да, кроз синхронизовано дјеловање, створимо „паметан регион“, привлачан за финансијске инвестиције, и да кроз унапрјеђење атрактивности, конкурентности и повезивања, осигурамо економски и друштвени раст и напредак и подстакнемо интеграцију Западног Балкана у ЕУ, поручио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић на конференцији о финансирању спровођења Јадранско-јонске стратегије која је одржана у Ћезенатику (Италија).

На конференцији која је окупила високе представнике држава чланица регије два мора било је ријечи о изазовима и могућностима Јадранско-јонске стратегије, финансирању њеног спровођења и улози приватног сектора у њеном развоју.

Министар Пејовић је указао на важност обезбјеђења потребних финансијских средстава за реализацију приоритета постављених овом стратегијом истакавши неопходност њеног увезивања с националним програмима, европским структурним и инвестицијским фондовима држава чланица и Ипе као и с другим иницијативама, попут Берлинског процеса, како би се кроз координиран механизам расположива средства искористила на најефикаснији начин.

У том контексту је указао на значај и позитивне ефекте покренутих пројеката у јадранско-јонској области, попут Јадранско-јонског гасовода који ће, како је истакао, бити генератор енергетске стабилности у региону, док ће потписивање Споразума о саобраћајној заједници у Трсту додатно унаприједити ову област конкретним оквиром сарадње. Министар је указао на значај пројекта "Регионални хидро-мастер план“ за осигурање равнотеже између развоја хидроенергетског потенцијала регије и његовог утицаја на животну средину. Такође је истакао важност бројних програма прекограничне и транснационалне сарадње у овој области који доприносе развоју јадранско-јонског региона.

Скуп је окупио представнике држава регије, европских институција, регија, општина и финансијских институција.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?