Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршени радови на изливању стубова највећег моста на приоритетној дионици аутопута Бар – Бољаре

Објављено: 30.10.2017. 19:57 Аутор: Министарство саобраћаја и поморства
Ministarstvo saobraćaja i pomorstvaMinistarstvo saobraćaja i pomorstva
    
 
 

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић и Хеи Схиqианг, извршни директор ЦРБЦ за Црну Гору обишли су данас градилиште моста Морачица на траси приоритетне дионице Смоковац – Увач – Матешево, аутопута Бар-Бољаре. 

Завршетак радова на изливању 5 стубова повод је данашње посјете и обиласка градилишта, гдје је ресорни министар, са сарадницима, о прогресу и даљим плановима разговарао са менаџментом извођача радова, кинеским партнерима из компаније ЦРБЦ. 

„Данас дуж цијеле трасе имамо извођене радова у правом смислу те ријечи.Од укупно 16 тунела радови на ископу и примарној и секунадрнох подгради се изводе на 15 тунела, на којима је укупна дужина ископа преко 55% (цца 19 300 м). Поред пробијеног тунела Јабучки крш и Клопот, до крај ове године очекује се пробијање и тунела Вилац и Мрке. 

На самој траси аутопута, без прикључних рампи петљи и надвожњака, је планирано 20 мостова, укупне дужине 6,122 км. Радови се интензивно изводе на 11 мостова.Такође, радови се изводе на отвореној траси, као и на потпирним зидовима и пропустима.На једном од најзахтијевнијих објеката, мосту Морачица, радови се одвијају у складу са планираном динамиком Извођача. Мост Морачица има 5 стубова и два опорца. Дужина моста је 960 м, а укупна ширина 23.40 м. Висина највисочијег стуба износи 180 м, заједно са темљем и конструкцијом, односно висина самог стуба износи 161,5 м. Максимални распон међу стубовима је 190 м. Данас са задовољством могу да изјавим да су сви стубови моста Морачица завршени“ изјавио је министар Нурковић током посјете. 

„Важно је да споменем и финансијкске параметре, па је у овој години ЦРБЦ је извео радова, односно испоставио ситуације у износу од 127 мил. еура. С обзиром да до крај године очекујемо испостављање још двије ситуације, као и чињеницу да је постигнуто да се дневно изводе радови у износу од 1 мил. еура, са правом можемо рећи да ће се до краја године остварити потрошња пројектованог буџета за ову годину (180 мил еура). 
  
Ministarstvo saobraćaja i pomorstvaMinistarstvo saobraćaja i pomorstva

Поред ЦРБЦ на пројекту је ангажовано 97 предузеће. Од овог броја, 80 предузећа је из Црне Горе.Према посљедњим подацима укупно је на градњи аутопута ангажовано преко 3,2 хиљаде радника, од чега домаћих радника 1.183.“ наглашава министар Нурковић. 

Детаљним просторним планом аутопута Бар – Бољаре дефинисана је етапна реализација пројекта аутопута Бар-Бољаре. Дионица Смоковац - Матешево дужине цца 41 км, дефинисана је као И етапа реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре и почиње након петље Смоковац и простире се до локације Матешева. Петља Смоковац је саставни дио дионице Фармаци – Смоковац, која је Детаљним просторним планом аутопута Бар – Бољаре дефинисана као ИИ етапа реализације. 

Пројектним задатком за израду Главног пројекта је планирано да се петља пројектује фазно, да би да се кроз И фазу омогућило квалитетно рјешење прикључка на ову дионицу аутопута Бар-Бољаре, до усвајања Детаљног просторног плана Јадранско-јонског аутопута, односно до доношења коначне финалне одлуке о траси Јадранско-јонског аутопута и наставка реализације аутопута Бар-Бољаре кроз дионицу Фармаци - Смоковац.

Министарство саобраћаја и поморства
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?