Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин говорио на церемонији обиљежавања Дана државних тужилаца

Објављено: 01.11.2017. 17:37 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

 

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин учествовао је данас на церемонији свечаног обиљежавања Дана државних тужилаца Црне Горе, коју су Врховно државно тужилаштво и Удружење државних тужилаца Црне Горе организовали уз сарадњу и подршку Амбасаде Сједињених америчких држава у Подгорици.

“У овом времену изазова коме свједочимо, када истовремено очекујемо да зацртамо снажну трасу Црне Горе ка заједници европских вриједности, терет и одговорност које сноси тужилаштво на том путу је велики”, рекао је потпредсједник Пажин.

Пажин је нагласио да је заштита човјека основ друштвених вриједности. Он је додао да је сузбијање свих облика криминалитета које вријеђају и угрожавају ове вриједности узвишена дужност државних тужилаца, а да је позив државног тужиоца привилегија и част бираних правника.

Пажин је подсјетио да је више пута у претходном периоду истакао да у демократском друштву не смије бити недодирљивих појединаца, да свако сноси свој дио одговорности, па и државни тужиоци.

“Али критика државних тужилаца не смије бити површна и паушална, без аргумената, на бази дневних и политичких очекивања појединих интересних група. Напротив, тужилаштво се може критиковати само на бази аргумената и то оних који произлазе из доброг познавања улоге и мјеста државног тужилаштва у демократском друштву. Само таква критика је примјерена”, закључио је Пажин.

Пажин је искористио прилику и најавио да ће већ наредних дана почети израда главног пројекта за изградњу зграде Државног тужилаштва у Подгорици. “Влада Црне Горе је кроз систем зарада у јавном сектору препознала значај државних тужилаца, а кроз реализацију Стратегије ИКТ, тужилаштво ће добити информатичке алате за подизање квалитета тужилачке истраге и финансијских истрага.”

Пажин је изразио увјерење да ће све наведено унаприједити рад Државног тужилаштва и да ће исто бити праћено адекватним растом квалитета рада државних тужилаца.

Поред потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина, на отварању су говорили Врховни државни тужилац Ивица Станковић, амбасадорка САД-а у Црној Гори Маргарет Ен Уехара и представници тужилаштава из региона.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?