Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић примио професора Хервига Шопера: ЦГ снажно заговара оснивање регионалног научног института

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић примио проф. Хервига Шопера, доајена и некадашњег директора ЦЕРН-а - кадрови

Предсједник Владе Душко Марковић примио је бившег генералног директора Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) Проф. др Хервига Шопера (Херwиг Сцхоппер), аутора Иницијативе о оснивању међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

Захваливши се професору Шоперу на иницијативи за отварање института као и на залагању за тај пројекат и повјерењу које исказује према Црној Гори предсједник Марковић је рекао да и сам користи сваку прилику да на највишем политичком нивоу промовише пројекат отварања регионалног института увјерен да не само у Црној Гори већ и у цијелом региону недостатак знања представља један од највећих изазова.

„Ако бисмо успјели да имплементирамо пројекат остварили бисмо једну од кључних претпоставки за напредак цијелог региона јер су у данашње вријеме иновације и развој науке неопходни за омогућавање перспективе младим људима“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Марковић је рекао да ће Влада Црне Горе учинити све да пројекат заживи.

Професор Шопер је исказао задовољство тиме што Црна Гора снажно подржава пројекат међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе и захвалио се предсједнику Владе на томе. „Позитивна атмосфера на недавном састанку званичника из овог региона у ЦЕРН-у свима је улила оптимизам“ – рекао је професор Шопер.

Бивши директор ЦЕРН-а информисао је подробно предсједника Владе о сличном пројекту СЕСАМЕ – Сyнцхротрон-Лигхт фор Еxпериментал Сциенце анд Апплицатионс ин тхе Миддле Еаст (Лаки синхротрон за експерименталну науку и примјену на Блиском истоку) који је окупио више држава Блиског и Средњег истока и представљао пионирски подухват у њиховој научној сарадњи.

На састанку је оцијењено да би оснивање међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе ојачало сарадњу држава нашег региона али и да би имало мултипликативни ефекат на економије свих држава учесница пројекта и на њихов развој.

У том контексту договорен је низ конкретних корака које би требало предузети у наредном периоду.

Састанку је присуствовала министарка науке др Сања Дамјановић која је на недавно одрзаном састанку поводом потписивања Декларације о намјери у ЦЕРН-у изабрана за предсједницу Управног одбора овог регионалног пројекта.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?