Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић посјетио ЦАНУ: Активности Академије подударају се са магистралом државне политике

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је данас током разговора са Предсједништвом Црногорске академије наука и умјетности да се активности Академије у овој години као њени и планови за 2018. у потпуности подударају са магистралом државне политике и да представљају снажан подстицај друштвеној кохезији и даљем развоју Црне Горе.

„Потпуно се подудара оно што ви радите и оно како Влада види вашу улогу у доприносу Држави и друштвеној кохезији. Ваше теме погађају у центар наших државних потреба“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник ЦАНУ академик Драган К. Вукчевић информисао је предсједника Владе да је Академија у протеклој години извела 17 научно-истраживачких пројеката, одржала 16 међународних скупова и више од 50 научних трибина, објавила тридесетак књига и уговорила сарадњу са шест министарстава, сва три универзитета и више националних институција и привредних друштава као и да ЦАНУ планира за 2018. пројекете попут обиљежавања 130. годишњице Општег имовинског законика Валтазара Богишића, Археолошке мапе Црне Горе, приказа црногорске књижевности од X до XXИ стољећа, лексикографских издања црногорске дипломатије и ликовних умјетника, јубиларног издања Горског вијенца и др.

„Трудимо се да Академија буде црногорска у грађанском и државном смислу“ – рекао је Премијеру академик Вукчевић додајући да је Предсједништво Академије отворено за све пројекте који стабилизују и уједињавају Црну Гору и дјелују у промоцији државног континуитета и идентитета.

Премијер Душко Марковић је учинак Црногорске академије наука и умјетности у протеклој години оцијенио импресивним рекавши да га не радују само велики број пројеката важних за Црну Гору и визија Академије већ нарочито чињеница да закључени споразуми о сарадњи са министарствима и универзитетима потврђују спремност за сарадњу у реализацији конкретних пројеката.

„Одавде су долазили позитивни импулси, идеје, поруке и савјети који су користили и мени, а вјерујем и Влади. Влада ће зато подржати наведене пројекте Академије. Ту неће бити штедње. Може се уштедјети на другим позицијама“ – поручио је на састанку предсједник Владе Душко Марковић рекавши да ће наредни период друштвеног развоја наше земље обиљежити веће улагање у науку и знање.

Чланови Предсједништва Академије су у дискусији одали признање активностима Владе које су довеле до респектабилног привредног раста и консолидације јавних финансија.

На састанку је закључено да ће изградња нове зграде Црногорске академије наука и умјетности бити један од приоритета Дирекције јавних радова у 2018. години.

Састанку су присуствовали министар финансија Дарко Радуновић и директор Дирекције јавних радова Алмер Калач.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?