Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на панел - дискусији „Регион након четири године Берлинског процеса: На путу ка ЕУ одговорност региона није у Бриселу већ међу државама и лидерима Западног Балкана

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

 
   

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић на панелу „Регион након четири године Берлинског процеса“ - И дио (23.2 МБ)

Фотографије: Будва: Предсједник Владе Душко Марковић на панелу „Регион након четири године Берлинског процеса“ ИИ дио (24.4 МБ)

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је данас у Бечићима, на панел-дискусији на тему „Регион након четири године Берлинског процеса“, која се одржава у оквиру конференције „Изазови на путу ка Европској унији“ да одговорност држава Западног Балкана у процесу ка ЕУ не смије и не може бити у Бриселу, већ међу државама и лидерима Западног Балкана.

„Ми смо у региону Западног Балкана имали сукоб двије темељне вриједности- вриједности интеграција, заједништва и просперитета и оних вриједности које су Балкан вукле годинама на зачеље и саму периферију ЕУ. Успјели смо да превладамо тај други систем вриједности, који је још на нашем политичком, безбједносном и сваком другом тржисту присутан. И није нам лако. Можемо избјећи овај конфликт, ако ми у региону преузмемо одговорност за процес. Одговорност за овај процес не смије нити може бити у Бриселу. Одговорност за овај процес лежи на нама, државама и лидерима држава Западног Бакана“- рекао је премијер.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Он је оцијенио да је у региону Западног Балкана у посљедњих неколико година, без обзира на све потешкоће направљен значајан искорак када је у питању оријентација држава региона ка ЕУ, односно ка освајању европских вриједности.

Подсјетивши саговорнике да је овај сусрет предсједника Влада региона већ седми сусрет у овој години, премијер је истакао да управо то чини један нови моменат посвећености и заједништва који даје снагу и веће изгледе на успјех на путу ка ЕУ.

„Ако се будемо држали тог принципа, онда Европа неће бити толико скептична према нама. Ако у Брисел не будемо долазили са проблемима, вец са рјешењима, онда је наша перспектива сасвим извјесна“- казао је предсједник Марковић.

Премијер је оцијенио да је платформа Берлинског процеса кроз економско регионално повезивање већ дала резултате.

„Ми региструјемо да наше економије расту, наша конкурентност расте, а регион поправља своју позицију... Сад слиједи одлучност у примјени наших опредељења. За то нам не требају акциони планови, то можемо да урадимо сами. Сад је питање свих питања да ли ћемо све ово преточити у нову реалну вриједност“- рекао је предсједник Владе Душко Марковић на панел – дискусији „Регион након четири године Берлинског процеса“.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

У изјави за медије након панел- дискусије премијер је нагласио да регион од ЕУ очекује снажну подршку у пројектима који су кључни за развој држава Западног Балкана.

„Од ЕУ очекујемо да нас снажније подржи у оним пројектима који су кључни за наш развој. Драгоцјено је важна брзина којом долазимо до новца за пројекте. Развој инфраструктуре свих земаља Западног Балкана је кључан. Тражићемо у Лондону да нас подрже у оснивању међународних института за одрживе технологије. То је прилика за младе људе, да ову памет искористимо на нашем простору, а не да лутају по цијелој планети. То ћемо тражити на Самиту у Лондону“- рекао је предсједник Марковић и закључио да је кључни изазов који може угрозити стабилост региона тероризам који сада не удара на државне потенцијале већ на грађане, те да је друга безбједносна пријетња сајбер тероризам и да се томе треба посветити у Лондону.

Поред предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића, панел- дискусији су присуствовали и предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић, замјеница предсједника Владе Републике Албаније Сенида Меси, потпредсједник Владе Републике Србије Расим Љајић и потпредсједник Европске банке за обнову и развој Пјер Хеилборн.

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/У8лКНфДЕОБУ

 
 

Yотубе линк: хттпс://yоуту.бе/ГХтХлоСф7г0

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?