Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 47. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Конференција за медије након 47. сједница Владе Црне Горе (32.4 МБ)

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на конференцији за медије, одржаној након сједнице Владе упознао је јавност са кључним новинама поменутог Предлога закона.

Истакавши да се овим законом омогућава припадницима мањинских народа и другух мањинских националних заједница, односно народима као колективитетима избор и употреба својих националних симбола, министар Зенка је саопштио: „Овим законом се дефинисе избор употребе и истицање националних симбола, како јавно, тако и приватно, те се јасно дефинише ситуација када је употреба националних симбола злоупотребљена“.

Он је нагласио да су у току измјене у дјеловима Закона о јавном реду и миру и у Закону о државним симболима, те да је ријеч о комплементарним прописима које треба третирати као једну цјелину и да ће бити приложени Скупштини на усвајање у пакету.

На данашњој сједници Владе такође је утврђен и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о поступању према малољетницима у кривичном поступку, као и Предлог за давање сагласности Владе Црне Горе на Адвокатску тарифу Адвокатске коморе Црне Горе.

Генерална директорка Директората за правосуђе Маријана Лаковић-Драшковић истакла је да се овим Предлогом закона не дира основни концепт Закона о поступању према малољетницима у кривичном поступку, који је већ усклађен са релевантном правном тековином, као и стандардима Савјета Европе, УН као и изворима међународног кривичног права, већ се врши усклађивање са новим законом о извршењу казне затвора, новчане казне и мјера безбједности у погледу одредаба о условном отпусту.

„Усвајањем овог Предлога закона и његовим спровођењем након усвајања од стране Скупштине, очекује се унапређење нормативног оквира када је ријеч о области малољетничког правосуђа“- казала је Лаковић - Драшковић.

Она је нагласила да је Адвокатска тарифа у значајној мјери унапријеђења и то у дијелу тарифног броја 5 и тарифног броја 11.

„Тарифни број 5 се односи на потраживање из радних односа, а унапређење се односи на начин што износ награде у процијењеним предметима мале вриједности до стотину еура ограничен на максимални износ награде до двјеста педесет еура за цјелокупан поступак... Унаприједили смо и одредбе тарифног броја 11, које прописују одбрану и заступање више лица на начин што је износ награде која припада адвокату за увећање за 50 одсто за свако друго и наредно лице, ограничена на петоструки износ одређен тарифним бројевима за сваку односну радњу“- закључила је Генерална директорка Директората за правосуђе у Министарству правде.

Министар европских послова Александар Андрија Пејовић представио је Прилог за Извјештај Европске комисије о Црној Гори за период 1. октобар 2016 —20 .октобар 2017. године.

Министар Пејовић је нагласио да је ријеч о веома значајном и дугачком документу, јер је ове године први пут одговарано у складу са новом методологијом, на цијели низ нових и додатних питања, а све у циљу свеобухватног приказа онога што је стање у контексту испуњења обавеза из економских и политичких критеријума и онога што се дотиче преговарања 33 преговарачка поглавља.

„Нотиран је напредак како по питању административних капацитета, тако и у дијелу законодавне и стратегијске дјелатности. Преко 130 акта донијетих у претходном периоду чињеница су да овај интеграцијски замах даје мотивацију да се ради још више и боље“- казао је министар европских послова Александар Андрија Пејовић.

Влада је на данашњој сједници донијела Одлука о оснивању Агенције за контролу и обезбједјење квалитета високог образовања.

Генерална директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић саопштила је да ће Црна Гора први пут добити овакво тијело јер је била једина земља у региону и шире која није имала Агенцију као тијело одговорно за унапређење квалитета у високом образовању.

„Агенција ће у наредном периоду обављати све оне послове који се тичу екстерне евалуације установа високог образовања и студијских програма; оно што је до сада радио Савјет за високо образовање. Издаваће и сертификате о акредитацији, о реакредитацији и Агенција ће спроводити периодичне контроле рада установа високог образовања“- рекла је генерална директорица Директората за високо образовање.

Руководитељка Националне канцеларије за сарадњу с невладиним организацијама Данка Латковић упознала је јавност са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висини средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2018., коју је Влада донијела на данашњој сједници.

Латковић је истакла да су приоритетне области дефинисане на предлог ресорних министарстава, што је основна концептуална промјена у односу на претходни модел финансирања, који је био дефинисан 2011. године.

Она је нагласила да су овом Одлуком као приоритетне области у 2018. години одређене социјална и здравствена заштита и заштита лица са инвалидитетом, друштвена брига о дјеци и младима, помоћ старијим лицима, заштита и промовисање људских и мањинских права, владавина права, развој цивилног друштва и волонтеризма, европске и евроатлантске интеграције, институционално и ванинституционално образовање, умјетност, пољопривреда и рурални развој, заштита потрошаћа, родна равноправност, борба против корупције, заштита здравља биља, заштита добробити животиња и одбрана.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/ФЗБпxиЈqВбА

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?