Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Након чланства у НАТО, сљедећи циљ Црне Горе је ЕУ

Објављено: 07.11.2017. 00:09 Аутор: Министарство економије
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Европска унија (ЕУ) нема алтернативу за земље Западног Балкана, а Црна Гора је показала храброст учлањењем у НАТО и наредни циљ је њено учлањење у ЕУ, констатовано је на округлом столу „Регионална сарадња као дио европских интеграција“ који је одржан данас у оквиру Бечког економског форума.

Министарка економије Драгица Секулић, која је учествовала на данашњем форуму, казала је да је тема данашњег састанка лидера региона била како унаприједити регионалну сарадњу, као и сарадњу региона са Европском унијом.

„Јако је важно да ЕУ препозна наш регион као регион коме су потребне инвестиције, у чију инфраструктуру је потребно улагати, посебно у дијелу повезаности наших земаља региона, као и региона са ЕУ. Ово је још једна од регионалних прилика гдје ми можемо говорити шта су нам планови у наредном периоду, а у свијетлу припреме сљедећег састанка Берлинске иницијативе који ће се одржати у јуну сљедеће године у Лондону“, казала је министарка Секулић.

Чињеница је да, како је додала, уколико желимо да повећамо робну размјену, размјену услуга и трговински биланс између наших земаља, морамо пуно радити на повезивању инфраструктуре.

„Један од класичних примјера је тај да морамо унаприједити путни правац Сарајево – Подгорица, да морамо унаприједити све путне правце у повезивању и са Србијом, и са БиХ, са Хрватском, Албанијом и са Косовом, уколико желимо да повећамо економску сарадњу и трговинску размјену између наших земаља, као и повећамо економски раст нашег региона“, казала је министарка Секулић.

Према њенихм ријечима, ријеткост је, као што је ове године било, да се премијери свих земаља Западног Балкана већ седам пута сусријећу, што говори, како је казала, да ми као Црна Гора немамо отворених питања са земљама које су нам у сусједству и да све више говоримо о економијама, а не о политици. 

„Наши грађани треба да осјете бенефите наше тежње ка ЕУ, а то је већи број фондова, већи број пројеката који се могу финансирати из тих фондова и бољи живот у нашим земљама. Јер, не можете говорити о ЕУ само политички, већ наши грађани кроз бољи живот треба да осјете зашто ми стремимо ка ЕУ“, закључила је министарка Секулић.
    

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?