Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Дармановић на ТВ ЦГ: Црна Гора заговара принцип регате

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Видео: Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић гостовао у Јутарњем програму ТВ Црне Горе

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић гостовао је данас у Јутарњем програму ТВ Црне Горе.

Црна Гора и Косово имају јако добре односе са на свим пољима – врло добру сарадњу у регионалним и свим другим организацијама и добре билатералне односе стога није реално да тврдње Косова о спорној граници доведу до погоршања односе двију држава, оцијенио је министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић, гостујући данас у Јутарњем програму ТВ Црне Горе.

„Ми имамо јако добре односе са Косовом, на свим пољима. Врло пријатељску сарадњу унутар регионалних и других организација, као и добре билатералне односе. Вјерујем да ће то ипак бити прије свега звијезда водиља и у овом питању”- рекао је министар.

Упитан да прокоментарише актуелну ситуацију на тему демаркације граничне линије између Црне Горе и Косова, министар Дармановић је нагласио да је ријеч о старој граници унутар Југославије која никада није била упитна, те поновио да се Црна Гора на то питање неће враћати.

„Ријеч је о старој граници унутар Југославије, која никад није довођена у питање и коју су, не једна него чак двије међународне комисије потврдиле, а црногорски и косовски званичници у атмосфери међусобног разумијевања и доброј вјери према међународним споразумима потписали споразум о томе у Бечу 2015. године и ЦГ је, како то налажу обичаји и правила међународног права тај споразум у свом парламенту ратификовала без икаквих проблема. Црна Гора се на то неће враћати. Једноставно, ми смо ратификовали међународни споразум који је имао подршку обје стране“- рекао је министар Дармановић.

Шеф црногорске дипломатије је рекао, одговарајући на питање о Привременом споразуму између Црне Горе и Хрватске, да поменути споразум већ петнаест година функционише изузетно добро, те да не доводи у питање прилично добре односе двију земаља.

„Привремени споразум функционише веома добро и ни на који начин не доводи у питање одличне пријатељске, партнерске односе између двије државе. Ви знате да је Хрватска помагала Црну Гору у нашим аспирацијама да постанемо чланица НАТО-а. То сада ради и када је у питању наша Европска агенда”- казао је министар Дармановић.

Одговарајући на питање о обавезама и приоритетима Црне Горе након учлањења у НАТО, министар је рекао да је Црна Гора и прије пуноправног чланства била веома активна у сарадњи са НАТО савезом, те да ће превасходна улога ЦГ унутар Алијансе бити унутар региона у коме живимо.

„Наша превасходна улога биће унутар региона у коме живимо... Ми смо свакако заинтересовани да наш регион добије додатну стабилност тиме што ће се НАТО ширити на овом простору и веома смо спремни да подржимо аспирације оних наших сусједа и пријатеља из региона који имају сличне планове какве смо имали и ми. Тако смо спремни да пружимо и експертску и партнерску помоћ, као и политичку подршку у овом моменту прије свега Македонији и БиХ, које наравно треба да задовоље низ услова”- закључио је министар вањских послова гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?