Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић се састао са словеначким министром за економски развој и технологију Здравком Почивалшеком

Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић састао се данас у Подгорици са министром за економски развој и технологију Републике Словеније Здравком Почивалшеком

Потпредсједник Симовић је констатовао да су Црна Гора и Словенија важни партнери. Захвалио је министру Почивалшеку на подршци Словеније у интеграционим процесима Црне Горе, односно снажној политичкој подршци нашој европској и евроатлантској перспективи, која се, између осталог, манифестује кроз значајну експертску помоћ у преговарачком процесу са Европском унијом. Захвалио је и на помоћи коју је Словенија пружала као контакт држава НАТО-а за Црну Гору. Словенија је била друга земља на свијету, а прва чланица ЕУ, која је ратификовала споразум о чланству Црне Горе у НАТО.

Симовић је истакао да Црна Гора посебно цијени и то што је Словенија важан давалац развојне помоћи Црној Гори, нагласивши да су билатерални односи двије земље пријатељски и изванредни и да постоји значај простор за додатно унапређење, посебно у економском дијелу.

У веома отвореном и срдачном разговору Симовић и Почивалшек су размјенили искуства и предлоге за сарадњу у областима пољопривреде, дрвопрераде, шумарства, трговине, туризма, развоја и подршце малим и средњим предузећима, инфраструктуре и привлачења директних страних инвестиција.

Потпредсједник Симовић је словеначку делегацију информисао о два важна системска закона који се припремају у Црној Гори, закон о приватно-јавном партнерству и закон о концесијама. Казао је да би Црној Гори посебно значајна била искуства Словеније у тим областима.

Словеначки министар је представио моделе подршке коју Словенија пружа малим и средњим предузећима и извозницима, као и повластицама које обезбјеђује директним страним инвеститорима. Представио је и моделе концесија које Словенија примјењује у управљању добрима од јавног интереса.

Препоручио је Црној Гори да појача промоцију на словеначком емитивном туристичком тржишту, јер су Словенци све више заинтересовани за Црну Гору, посебно у периодима изван главне туристичке сезоне и казао да ће туристичка привреда Словеније снажно наступати на црногорском тржишту, јер се туристи из Црне Горе веома цијене и уважавају, имајући у виду да се њихов број и дужина боравка у Словенији из године у годину значајно повећава.

Обострано је констатовано да су отворени и конкретни разговори, какав је овај, одлика само пријатељских земаља, које одржавају и унапријеђују ионако већ добре односе. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?