Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић на ТВЦГ: У овој години улагања у путну инфраструктуру Црне Горе као никад прије

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

У Црној Гори се ове године радило на великом броју пројеката и као никад прије значајна средства се улажу у путну инфраструктуру, оцијенио је министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић гостујући данас у Јутарњем програму на ТВЦГ.

„Реализовали смо пут од Подгорице до Цетиња и од Цетиња ка Будви. Рађено је на многим путним правцима у Црној Гори и могу са задовољством да констатујем да се у овој години никад више није улагало у путну инфраструктуру, како је планирано и у наредној... Ради се много тога. Ради се на путној инфраструктури, централном дијелу, југу, планира се изградња булевара од Подгорице до Даниловграда. Ради се пројекат од Лубнице до Језерина 35 милиона еура. Радиће се рекострукција путева од Добракова до Божаја и спајање послије између Берана Бијелог Поља и Рожаја. Значајна средства се улажу“- рекао је министар.

Упитан да прокоментарише најважнији пројекат за Црну Гору и њене грађане, пројекат аутопута Бар- Бољаре, министар Нурковић је изразио задовољство динамиком радова који се одвијају врло успјешно дуж цијеле дионице.
„Радови се одвијају одлично. Практично након године ипо израде пројектне документације, рјешавања неких проблема, отварања градилишта и свега што је требало да претходи почетку радова, сада се радови одвијају врло успјешно на цијелој дионици, на мостовима, на тунелима и са задовољством могу да констатујем да су радови одлични“- истакао је Нурковић.

Одговарајући на питање о сложеној ситуацији у Монтенегро Ерлајнзу, министар је нагласио да се о продаји Аеродрома не размишља, те да се тражи најприхватљивије рјешење како би се одржала та изузетно битна компанија за Црну Гору и њене грађане.

„Ми радимо на томе да снимимо стање у тој компанији и да нађемо адекватан модел за стабилизацију стања у том јако важном предузећу за Црну Гору, привреду и запослене у тој компанији...Мојим доласком на мјесто министра суочио сам се са првим и највећим изазовом, а то је тешко стање у МА. Ми смо били пред покретањем стечаја, али напором Владе и менаџмента у тој компанији и ванредним напорима успјели смо да одржимо ту компанију и мислим да је на добро грађана и цијеле привреде, посебно туристичке, јер та компанија врши трансфер око 550 000 путника. Од тога сигуран сам да је око 70 одсто туриста, што и те како има утицаја на укупну туристичку привреду и пословање туристичке привреде“- рекао је министар.

Он је, упитан да прокоментарише актуелну ситуацију у Луци Бар нагласио да је ријеч о изузетно великом потенцијалу, те да многе делегације поред делегације из Кине показују интересовање за Луку Бар, али да се тренутно преиспитује стање и покушава да се оптимизује како би се организовало на најбољи могући начин.

Одговарајучи на питање о Жељезничком превозу ЦГ, министар се сагласио да стање у Жељезници није добро, али да се улажу значајна средства у побољшање постојеће ситуације.

„Стање није добро. Али свакако морамо да констатујемо да се из дана у дан улажу значајна средства у побољшање те ситуације. У наредној години планирамо да уложимо око 18 милиона еура у Жељезничку инфраструктуру. Око 40 км жељезница је рекоструисано и ради се даље, по фазама како обезбјеђујемо средства и како нам та динамика дозвољава. Дакле, 18 милиона еура се користи из кредита и поред тога ће се улоложити око 15 милиона еура из текућег буџета државе. Поред тога аплицирали смо за додатни кредит од 20 милиона за Жељезнички превоз, грант 50 одсто, дакле 20 милиона гранта. из тих средстава смо планирали да уложимо такође 13 милиона еура у реконструкцију 22 км пруга, набавила би се три ноива воза и уложило би се око 6 милиона опреме за жељезничко одржавање“ – закључио је министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић, гостујући у Јутарњем програму на ТВЦГ.

 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?