Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Анкара: Потпредсједник Симовић и министар економије Турске Зејбекчи договорили измјену Споразума о слободној трговини у најкраћем року

Služba za odnose s javnošću Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић је у наставку посјете Републици Турској разговарао са министром економије Републике Турске Нихатом Зејбекчијем (Зеyбекçи).

Захваљујући турском министру на пријему, Симовић је истакао добру економску сарадњу Црне Горе и Турске, уз исказано увјерење да ће ИВ сједница Мјешовите комисије за економску сарадњу Владе Црне Горе и Владе Републике Турске, која је у току у Анкари, створити услове за реализацију нових конкретних пројеката, за шта постоји пуно додатног простора.

Договорена је измјена споразума о слободној трговини у најкраћем могућем року, како би се створиле претпоставке за брзу примјену. У том правцу договорен је заједнички рад експертских тимова који ће дефинисати потребне преференцијале.

Потпредсједник Симовић је истакао задовољство што и Црна Гора и Турска економску сарадњу држе високо на агенди билатерланих приоритета, а резултат таквог односа су већ присутне турске компаније које су препознале привредне и инвестиционе потенцијале Црне Горе.

Низ билатералних сусрета који ће током ове посјете бити одржан и са турским компанијама, показатељ је њиховог интересовања за тржиште Црне Горе, али и препознавања њених потенцијала на регионалном тржишту.

Министар Зејбеки је казао да ће се кроз интензивне разговоре које ће двије стране имати у наредна два дана отворити простор за реализацију нових позитивних корака у правцу додатног унапређења економске сарадње Турске и Црне Горе.

На састанку потпредсједника Симовића са предсједником Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА) Сердаром Чамом (Çам) учествовао је и министар просвјете Дамир Шеховић.

Потпредсједник Владе Црне Горе истакао у име Владе искрену захвалност господину Чаму на реализованим и планираним активностима и дјеловању Агенције у Црној Гори.

„Влада Црне Горе високо цијени преко 260 развојних пројеката у различитим секторима, вриједних око 15 милиона еура, које је ТИКА, од отварања канцеларије 2007. године реализовала у нашој земљи, и додатно охрабрује двадесетак пројеката чија је реализација у плану: подизању инфраструктурних садржаја, у областима образовања, здравства, пољопривреде, подстицања предузетништва и другим“ – рекао је потпредсједник Симовић. Додао је да очекује да ће заједнички тим за припрему пројекта ревитализације црногорског рибарства, као и набавке опреме за контролу безбједности хране, који је оформљен на приједлог Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе, ефикасно и у кратком року припремити пројекте.

Потпредсједник Симовић је истакао да су посебно важни они пројекти који генеришу нова радна мјеста, доприносе бржем развоју сјевера, трансферу знања и искустава и одрживом, коришћењу природних ресурса.

Предсједник ТИКА-а је са задовољством прихватио позив потпредсједника Симовића да посјети Црну Гору и на терену се упозна са реализованим пројектима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?