Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Анкара: ЦГ и Турска потписале пакет споразума – договорени модалитети јачања економске сарадње

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједници влада Црне Горе и Републике Турске Милутин Симовић и Реџеп Акдаг (Рецеп Акдаğ) потписали су пакет споразума и тиме остварили конкретне резултате на пољу продубљивања и унапређења економске сарадње двије земље, уз дефинисање јасних даљих циљева- три пута повећање обима робне размјене и анимирање нових турских компанија за улагања у Црну Гору.

На ИВ сједници Мјешовите комисије за економску сарадњу Владе Црне Горе и Владе Републике Турске потписани су споразуми о сарадњи у области шумарства, пољопривреде, војне индустрије и Протокол са сједнице који дефинише правце даљег дјеловања. Црна Гора и Турска су се сагласиле да је потребно што прије започети преговоре о измјени Споразума о слободној трговини између двије земље.

„Порука коју шаљемо привредницима са овог састанка је, да водимо рачуна о њима, да им стварамо пословне могућности, уводимо праксу и стандарде који ће им омогућити да у фер условима конкуренције могу учестовати на тржишној утакмици и ширимо могућности за пласман њихових производа", истакао је потпредсједник Симовић.

Он је охрабрио већ исказано интересовање турских компанија за улагање у секторе енергетике, агроиндустрије, прераде метала, текстилне и дрвне индустрије и здравства у Црној Гори и, имајући у виду развојне пројекте у кључним областима и инвестициони амбијент, позвао је турске компаније да још значајније улажу у Црну Гору.

У завршном обраћању, потпредсједник Владе Црна Горе је честитао Влади Републике Турске на одличној организацији ИВ сједнице Мјешовите комисије, изразивши увјерење да ће резултирати конкретним облицима сарадње.

Поред потпредсједника Владе Црне Горе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића у својству копредсједавајућег, сједници су у оквиру црногорске делегације присуствовали и министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић, министар здравља Кенан Храповић, министар просвјете Дамир Шеховић и савјетник предсједника Владе за стране инвестиције Владимир Бератовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Текстуални говор потпредсједника Владе Милутина Симовића можете преузети овдје.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?