Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена заједничка жељезничка станица Црне Горе и Албаније - Тузи

Објављено: 20.11.2017. 23:06 Аутор: Министарставо саобраћаја и поморства

mspmsp

Делегације министарстава саобраћаја и поморства Црне Горе на челу са министром Османом Нурковићем и албанског министарства инфраструктуре и енергетике предвођене министром Дамианом Гјикнурием званично су отворили заједничку жељезничку станицу Тузи. На путу ка испуњавању европских стандарда за преговарачко поглавље 14. - Транспортна политика, заједничка жељезничка станица велики је напредак и прва жељезничка станица овог типа у региону. Цијенећи важност иницијативе за скраћење времена путовања путничких и теретних возова на граничним прелазима, Влада Црне Горе и Савјет министара Албаније су 3. августа 2012. године потписале Споразум о организовању граничног жељезничког саобраћаја.

Што се тиче инвестиција на овој граничној прузи, Црна Гора је припремила апликацију за израду главног пројекта реконструкције, електрификације и модернизације за цијелу пругу Подгорица-државна граница са Албанијом (вриједност 2 милиона еура), у дужини 24,7 км.

Након Тузи, делегације су посјетиле градилиште моста Морачица на приритетној дионици аутопута Бар - Бољаре.

Министри су одржали и билатерални састанак у вили Горица на којем је било ријечи о формирању мјешовитих комисија за рјешавање проблема слива ријеке Бојане, плитког корита и могућностима продубљивања како би се направила пловном. Министри су се сагласили да су недовољно искоришћени потенцијали Скадарског језера, те да и ту треба уложити заједнички напор да се економски, туристички и на све друге начине валоризује.

Што се тиче путне инфраструктуре ради се Студија изводљивости за брзу саобраћајницу дуж црногорског приморја. Урађен је путни правац Тузи - Пљоче, Гусиње - Грнчар, Сукобин - Владимир - Круте и Острос - Круте. Тренутно се изводе радова на дионици Улцињ - Круте, а у плану је и реконструкција пута канјоном ријеке Цијевне до границе са Албанијом.

Договорено је и да мјешовите комисије Црне Горе и Албаније предузму активности на усаглашавању текста Споразума о превозу путника и терета у друмском саобраћају.

Албанска делегација састала се и са министарком економије Драгицом Секулић.

Видео: Министри Осман Нурковић и Дамиан Гјикнури - Церемонија обиласка заједничког граничног прелаза - КАДРОВИ

Видео: Министар саобраћаја Осман Нурковић - Министар инфраструктуре и енергетике Албаније Дамиан Гјикнури - КАДРОВИ

Видео: Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић - ИЗЈАВА

Видео: Министар инфраструктуре и енергетике Албаније Дамиан Гјикнури - ИЗЈАВА

Видео: Министарка економије Драгица Секулић - Министар инфраструктуре и енергетике Албаније Дамиан Гјикнури - КАДРОВИ

mspmsp

Министарставо саобраћаја и поморства 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?