Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић у разговору за часопис Поглед: Резултати гарантују оптимизам

Објављено: 21.11.2017. 22:31 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у разговору за часопис „Поглед“ Инжењерске коморе Црне Горе - „Резултати гарантују оптимизам“.пдф

Досадашњи резултати Владе дају за право да вјерујемо да се много брже можемо примаћи животном стандарду најразвijенijих земаља Европе. Стога остајем у увјерењу да разлога за оптимизам има јер је заснован на резултатима, те да најбољи дани за Црну Гору тек предстоје.

То је рекао црногорски премijер Душко Марковић у изјави за часопис “Поглед”, уочи годишњице рада Владе, на чijем челу је од краја новембра прошле године.

“Изазови са којима се суочава Црна Гора нij есу везани за мандат једне Владе, већ је то дио ширег процеса који је током протеклих година отворио и подстакао нашу економij у, а посебан замах тај процес задобио је након обнове државне независности. Он је имао и периоде стагнацij е, али и других изазова који готово по правилу прате земље у развоју. Влада коју водим, ослоњена на већ оствареним стратешким политичким приоритетима, за преходних 11 мјесеци у потпуности се посветила динамизирању економског раста, који ће подједнако обухватити сваки регион Црне Горе, али и све сегменте друштва”, оцijенио је Марковић.

Премijер је казао да је Влада у кратком року успјела да створи предуслове за даљи раст запослености, олакша и пружи прилику за равномјеран развој и да врати повјерење у црногорску економijу. 

Марковић је нагласио да се напори извршне власти у претходних 11 мјесеци осликавају кроз економij у базирану на макроекономској и фискалној одрживости, и изградњу окружења које промовише инвестицijе и ствара нове врij едности.

“Реформе са којима настављамо односе се на повећање фискалне дисциплине: унапређење пословног амбij ента, спровођење структурних реформи у области јавне управе, образовања, здравства, тржишта рада и соцijалне политике. Овај приступ базиран је на принципима макроекономске и фискалне стабилности. Управо та стабилност и одрживост преточена је у реални економски раст”, поручио је Марковић, оцјењујући да су неспорни економски резултати Владе, који су интерес свих грађана. Предсједник Владе је поновио да је стопа раста домаће економijе у другом кварталу 2017. године износила 5,1 одсто, наводећи да је то највиша стопа у земљи од 2008. године и једна од највиших стопа раста у Европи.

“Истовремено, према званичним подацима, у првој половини 2017. године, црногорска економijа је остварила реални раст од 4,2%, што је такође међу најбољим у Европи. Наведени резултати премашују пројекцij е раста из званичних докумената Владе за ову годину, и поносни смо на остварени успјех”, додао је Марковић.

Премijер Марковић је рекао да је Влада значајне реформе успјешно спровела у дijелу фи скалне консолидацijе и смањења буџетског дефи цита, усвајањем фи скалне стратегijе до 2020. године.

Мјере консолидацij е, нагласио је Марковић, допринijеле су расту јавних прихода, који су у првој половини ове године већи (у односу на исти период претходне године) за 58,2 милиона еура или 8,2%, док су у односу на планиране већи за 7,5 милиона еура. “Значајан утицај на раст прихода имало је и Владино опредјељење за контролисани репрограм пореског дуга, који је у великој мјери релаксирао привреду, а којим су у првој половини године наплаћена значајана средства. Ефекти Владине политике осјетили су се и на расходној страни. Јавна потрошња у првој половини ове године извршена је на нивоу од 873 милиона еура, и у односу на план нижа је за око 50 милиона еура или 5,4%. Снизили смо текуће расходе, али расходна страна посебно осликава развојну компоненту наших политика, и у њој се приказује значајно повећана капитална потрошња која је у поређењу са претходном годином већа за 85 одсто”, прецизирао је Марковић.

Марковић је рекао да посвећеност Владе утврђеним приоритетима потврђује и то што су црногорски реформски напредак препознале еминентне институцij е за оцјену кредитног рејтинга, односно сама међународна економска заједница.

“Тако су двijе престижне агенцijе за оцјену кредитног рејтинга Моодy’с и Стандард анд Поор, потврдиле Б1 кредитни рејтинг Црне Горе, док је као резултат системских реформи дугорочни изглед промijењен из негативног у стабилан”, истакао је Марковић. Он је казао да је остварена снажна инвестициона активност у свим приоритетним областима: туризму, енергетици, прерађивачкој индустрij и и пољопривреди, а посебно у саобраћајној инфраструктури која је предуслов развоја свих осталих сектора. “Свака Влада и сваки премij ер желе за своју државу да ураде велике ствари. Сасвим искрено хоћу да саопштим да смо у избору да ли да се бавимо ‘великим стварима’, или да се посветимо и оним мањим, оперативним, па и дневним - изабрали ове друге. Вјерујем да ћемо тако бити у прилици да развijамо Црну Гору и живот њених грађана учинимо бољим”, порука је предсједника Владе.

Ивана Гудовић

Služba za odnose s javnošću

Линк на оригинални текст часописа „Поглед” Инжењерске коморе ЦГ:

хттп://www.ингкомора.ме/икцг_сајт/цмс/публиц/имаге/публикације/3228.пдф

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?